Nieuws

Verzekeraars wijten premiestijging aan klimaatverandering

Handig smoesje of kost de regen ons echt meer geld?

dinsdag 7 augustus 2012
Verzekeraars wijten premiestijging aan klimaatverandering

Steeds meer verzekeraars verhogen hun premies voor de woonhuisverzekering. Veranderende weersomstandigheden worden als oorzaak aangemerkt. De toename van noodweer, om precies te zijn. De schadelast die daaruit ontstaat neemt toe en dat maakt dat de huidige premie onvoldoende is voor een gezonde bedrijfsvoering. Internetvergelijker Independer.nl schat dat de gemiddelde stijging van de woonhuispremie per huishouden uitkomt op enkele tientjes per jaar. Maar klopt die redenering van de verzekeraars eigenlijk wel?

Een tussentijdse premieverhoging is voor verzekeraars een hachelijke onderneming. De maatschappijen moeten hun klanten schriftelijk op de hoogte te stellen van een premiewijziging. Een boodschap die je niet graag communiceert naar de klantenkring. Het is gemakkelijk om bij deze communicatie tegenvallende resultaten te verbloemen door ze af te schuiven op een ongrijpbare factor: het weer.

Structurele klimaatverandering?
De Utrechtse verzekeraar ASR bijvoorbeeld. Zij zien een premiestijging als onvermijdelijk en wijten dat aan de hogere frequentie van zwaar noodweer. "Er is geen sprake meer van een incident, maar van structurele klimaatverandering", zegt een medewerker van ASR in het AD. "Door de toename van het aantal schadeclaims gaat er nu meer geld uit dan dat er aan premie binnenkomt. Dat is een zorgelijke ontwikkeling. Dan kun je er als verzekeraar niet aan ontkomen de premie te laten stijgen."

Internationaal hebben gerenommeerde klimatologen flinke onenigheid of er nu wel of geen sprake is van mondiale klimaatverandering. De autoriteit van een verzekeraar op het gebied van lange-termijn-meteorologie in Nederland, is dus discutabel te noemen. Toch hebben ASR en andere verzekeraars die hun premie verhogen vanwege het weer wel degelijk een punt. Rob Dorland, klimaatwetenschapper bij het KNMI, constateert dat het aantal hevige buien in Nederland al enige jaren toeneemt.

Het gaat steeds harder regenen
"De intensiteit van buien is aan het stijgen", meldt Dorland aan Wegwijs. "Daar is uitgebreid onderzoek naar gedaan. In de kustgebieden houdt dat verband met de hogere temperaturen van het zeewater. Daardoor komt er meer vocht uit de Noordzee richting land." Aan de totale hoeveelheid neerslag per jaar verandert niet veel, maar die paar keer zware regenval richt veel meer schade aan dan de typisch Hollandse buitjes die het hele jaar door vallen.

Aan die zware stortbuien kunnen we maar beter wennen, want in de alle toekomstscenario's van het KNMI blijft er een toename van zware regenval. "Of er ook meer water gaat vallen, hangt af van de overheersende windrichting in de komende decennia. Als dat westenwind is, komt er meer water van de Noordzee en wordt het natter. Bij oostenwind blijft het droger. Maar in beide gevallen is de intensiteit van een bui heviger dan we gewend zijn", zegt Dorland.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie