Nieuws

Verplicht drankjes inschenken in het verzorgingstehuis?

De familie als zorgverlener

vrijdag 3 augustus 2012
Verplicht drankjes inschenken in het verzorgingstehuis?

Oud worden in landen als Italië of Spanje lijkt in sommige opzichten prettiger dan hier.  De zorg voor ouders en grootouders is in deze zuidelijke landen veel vaker dan hier een familieaangelegenheid. In Nederland ligt dit anders. Onze ouderenzorg gebeurt meestal in het verpleegtehuis. Maar voor hoe lang nog? De kosten stijgen en medewerkers kampen steeds vaker met en een chronisch gebrek aan tijd. Voor zorginstelling Vierstroom Gouda reden om de familie in te schakelen. Een nobel beroep op het familiegevoel maar met een dwingende ondertoon.

Vierstroom vraagt om familie van ouderen om een maandelijks een bijdrage te leveren van circa vier uur. Het gaat daarbij niet om essentiële zorg. Het maken van een praatje, een rondje wandelen, een liedje spelen op de piano zijn voorbeelden van activiteiten die het woonzorgcentrum voor ogen heeft.  Dit is dus niet alleen op de eigen familie gericht maar ook op zijn of haar omgeving in de woonvorm.

Hoe zijn de reacties op het voorstel?
De reacties op het nieuwe beleid van Vierstroom  lopen uiteen. De ouderenbond juicht het initiatief toe. Familie moet niet het idee hebben van alle verantwoordelijkheden te zijn ontheven wanneer de ouders of grootouders zijn opgenomen in een woonzorgcentrum, zo stelt de bond. Maar zijn ook andere geluiden. Zo is er kritiek op het initiatief omdat de zorginstelling voldoende winst maakt. Ofwel: kan het centrum niet 'gewoon' extra personeel aannemen voor de zaken die buiten de basiszorg vallen? En wat als je als je als familie niet in de gelegenheid bent, bijvoorbeeld omdat je ver weg woont?    

Diana Verkes van Vierstroom, geeft aan dat er op dit moment geen harde sancties gelden wanneer familie niet thuis geeft: "Het gaat met name om meer bewustwording bij de familie". Ze ziet de komende periode als een proeftijd om te bekijken wat wel werkt en wat niet. "Vergelijk het met de overblijfmoeder op school, dat is niet verplicht maar wordt wel van moeders verwacht", aldus Verkes.

Is het een trend?
Is het een trend dat dergelijke zorginstellingen meer aan de familie overlaten of staat de actie van Vierstroom op zichzelf?Vierstroom zelf denkt dat het op termijn onvermijdelijk is. De vergoedingen die het zorgcentrum ontvangt, zijn onvoldoende om naast basiszorg ook zorg te dragen voor ontspanning en extra zorg. Dit staat los van de vraag of er winst gemaakt wordt. "Het is nu eenmaal onbetaalbaar om met alle bewoners periodiek een mooi wandeling te maken of spelletjes met inwoners te doen", zo stelt Verkes.

Bezuinigen op zorg lastig
De zorg, waaronder ook de zorg voor ouderen valt, drukt zwaar op de begroting van de overheid. Ook in de thuiszorg is merkbaar dat de regering de rol van de mantelzorger meer centraal stelt. Het is echter lastig om de kosten terug te dringen door familie in te schakelen, zeker in het geval van een verzorgingstehuis. De essentiële zorg kun je immers niet aan de familie overlaten en dat is nu juist waar bijna al het budget naartoe gaat. Hierop besparen is dus lastig.

Het goede aan het initiatief van Vierstroom is in ieder geval dat er aandacht komt voor de wijze waarop wij in Nederland omgaan met ouderen die niet meer in staat zijn zelfstandig te wonen. Het is een kwalijke zaak dat ontspanning en net een beetje meer aandacht niet meer tot de standaard behoren in de zorg. Dat gaat verder dan een familielid dat een avondje op de piano speelt. Toch is dit wellicht het begin van een nieuwe benadering van ouderenzorg.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie