Premie woonhuisverzekeringen stijgt flink
Klimaatverandering treft portemonnee?

Volgens verzekeringsvergelijkers Independer en Verzekeringssite zal de premie van Woonhuisverzekeringen het komende jaar met 5 á 15 procent stijgen. Een forse verhoging! Veel verzekeraars voerden al een verhoging door en veel anderen zullen dit vermoedelijk nog doen. De reden: klimaatverandering. Gelukkig is de concurrentie in verzekeringsland groot en is er, voor wie goed zoekt, altijd een voordelige aanbieder te vinden.
Allianz, ASR, Centraal Beheer, De Goudse, Klaverblad, Delta Lloyd en Nationale-Nederlanden. Het zijn niet de minste partijen die een premieverhoging in hun tarieven doorvoeren. De meeste van hen geven aan dat extreme schadelast zorgt voor de hun inziens noodzakelijke verhoging. Volgens Independer, onderdeel van verzekeringsconcern Achmea, hebben verzekeraars in de eerste zes maanden van 2012 al meer schade te verwerken gehad dan in geheel 2011.
Noodweer de boosdoener
Brand, regen- en stormschade en diefstal zijn de belangrijkste onderdelen op basis waarvan een woonhuisverzekering schade moet uitkeren. Het aantal branden of diefstallen kan veelal niet plotseling explosief stijgen. Diefstal zorgt bovendien vooral voor uitkeringen op de inboedelverzekering en niet zozeer op de woonhuisverzekering.
Anders is dat bij schade na noodweer: lekkage, volgelopen kelders, verstopte rioolleidingen en schade door smeltende sneeuw spelen wél een rol bij claims op de woonhuisverzekering. We schreven er al eerder over, het KNMI onderstreept inderdaad een toename in het aantal hevige regenbuien. Dat verzekeraars een hogere schadelast ervaren is dus niet zo raar.
Noodzakelijk of commercieel?
Of premieverhoging simpelweg uit commercieel oogpunt ook een rol speelt, is moeilijk te achterhalen. Veel mensen wisselen niet zo snel van woonhuisverzekering omdat de verschillen tussen verzekeraars 'maar een paar tientjes' bedraagt. Verzekeraars weten dat ook en kunnen er daarom, anders dan bij de zorg- of autoverzekering, voor kiezen om juist deze premie wat te verhogen.
Overstappen zinvol?
De vraag is nu: is het de moeite waard om op basis van premie over te stappen? Dat hangt af van de factor 'moeite' versus 'voordeel'. Vind je het geen probleem vindt om even de administratie in te duiken voor het besparen van € 25,- per jaar? Dan loont het de moeite in ieder geval om je heen te kijken. De voorwaarden van woonhuisverzekeringen zijn min of meer vergelijkbaar. Opletten is het slechts op de hoogte van het eigen risico, de vraag of ruitschade is inbegrepen en of hak- en breekwerk bij gesprongen leidingen ook vergoed wordt.
Net als bij de inboedelverzekering is het voordeel dat bij een overstap van de ene naar de andere woonhuisverzekering te behalen is, gering. Maar over meerdere jaren kan het verschil wél de moeite waard zijn. Meer informatie over de voordeligste verzekeraar voor het onderbrengen van de eigen woonverzekering, is aan te vragen via de informatiekaart.
Meer weten of persoonlijk advies?
Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden
- Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
- We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
- Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist