Ondanks verzet steeds meer ziekenhuisfusies
Ziekenhuizen zoeken elkaar op

Het piept en het kraakt, maar de ziekenhuiszorg in Nederland lijkt langzaam in beweging te komen. De overheid, toezichthouders en zorgverzekeraars zien graag dat ziekenhuizen zich verder specialiseren in behandelingen waar ze goed in zijn. Aan de andere kant moeten ze dan stoppen met minder uitgevoerde behandelingen. Ziekenhuizen zien daar echter ontzettend tegenop. Ondanks hun verzet wordt er toch steeds meer gefuseerd en gespecialiseerd. Jongste voorbeeld: vanaf 2014 worden de ziekenhuizen in Roosendaal en Bergen op Zoom één ziekenhuis.
De twee ziekenhuizen gaan dit najaar al beginnen aan een uitruil van behandelingen. Het Franciscus Ziekenhuis krijgt bijvoorbeeld de nadruk op de behandeling van kanker. Daarom verhuizen alle oncologische specialisten uit Bergen op Zoom naar Roosendaal. Alle doktoren voor vasculaire en longoperaties bewandelen de omgekeerde route. En ook bevallingen zullen vanaf 2014 alleen nog maar in Bergen op Zoom plaatsvinden.
Niet willen in woord...
Als ziekenhuisdirecteuren gevraagd wordt waarom zij niet vergaand willen specialiseren, zullen zij zeggen dat zij een breed ziekenhuis willen zijn, met een verplichting naar hun achterland. Een ander belangrijk argument is dat het afstoten van behandelingen voor hen ook een financiële aderlating kan zijn. De toezichthouders in de zorg en de overheid zien graag juist meer specialisatie. De overheid omdat daarmee de efficiëntie omhoog kan en dus de kosten omlaag. De toezichthouders omdat de kwaliteit van behandelingen verbetert door meer routine.
...maar in daad steeds meer fusies
Bergen op Zoom en Roosendaal staan als fusiepartners zeker niet op zichzelf. De twee ziekenhuizen van Tilburg zijn bezig aan een fusieproces. In Haarlem doen het Kennemer Gasthuis en het Spaarneziekenhuis hetzelfde. In Schiedam en Rotterdam zoeken het Vlietland en Sint-Franciscus ziekenhuis elkaar op. Daarnaast zijn ook in Winterswijk, Doetinchem, Limburg en Friesland voorbeelden van fuserende ziekenhuizen te vinden.
Patiëntenorganisaties zijn doorgaans huiverig voor fusies. Ze zijn bang ver te moeten rijden voor hun behandeling of van het ene ziekenhuis naar het andere gestuurd te worden. De zorgverzekeraars zijn echter van mening dat Nederlandse patiënten een cultuuromslag moeten maken. Het moet normaler worden om wat verder te rijden voor een behandeling, in het besef dat die reis de kwaliteit van zorg ten goede komt. De poging van zorgvezekeraars om dat te bewerkstelligen, door bijvoorbeeld voor bepaalde behandelingen geen contracten meer te sluiten met ziekenhuizen die ze te weinig uitvoeren, verlopen echter uiterst moeizaam. De ziekenhuizen willen contracten voor het gehele pakket, of niet.
Andere sentimenten zijn er ook. Een raadslid uit Roosendaal wilde bloedserieus laten onderzoeken wat het zou kosten als zijn gemeente de grond onder de geboortekliniek in Bergen op Zoom zou kopen. Dit omdat er door de verhuizing minder 'echte' Roosendalers geboren worden.