Nieuws

Nederlands rollatorpark kan eindelijk inkrimpen

Zorgverzekering schrapt looprekken; doorverkoop illegaal

donderdag 30 augustus 2012
Nederlands rollatorpark kan eindelijk inkrimpen

Het was een van de opvallendste zorgmaatregelen in het Lente-akkoord: het verdwijnen van de rollator uit de basiszorg. Met nog vier maanden te gaan tot 2013 worden daarom massaal nieuwe rollators besteld. De grootste producent van rollators heeft inmiddels dubbel zoveel exemplaren verkocht als er normaal in een jaar geproduceerd worden. In een gesprek met Z24 uit de producent echter zijn zorgen over de verbanning van de rollator uit de basiszorg. Gaat het hier opnieuw om uitholling van de zorg of slechts het rechtzetten van een foutje?

De discussie of de rollator in het basispakket thuishoort, wordt al enige tijd gevoerd. Ook voor 2011 stond de rollator al op de nominatie om geëlimineerd te worden. Nu lijkt het in 2013 toch echt te gaan gebeuren. Is het te betreuren? Tegenstanders vinden rollators te duur om volledig voor rekening van ouderen te vallen. De nieuwprijs van een normale rollator is ongeveer 100 euro. Te veel voor iemand die leeft van de bijstand of moet rondkomen van alleen de AOW, zo vindt bijvoorbeeld de SP. Omdat de mobiliteit van ouderen die slecht ter been zijn zwaar in het geding komt zonder rollator, moet de rollator dus volgens de SP gewoon in het pakket blijven.

Geen zijwieltjes, geen rollator
Simpel gesteld vinden voorstanders van schrappen dat slecht ter been zijn eigenlijk geen medische indicatie is voor een rollator. Als kind koop je een fiets met zijwieltjes, als je  bejaard bent schaf je een rollator aan. Zijwieltjes zitten niet in de zorgverzekering, dus een rollator ook niet. Voorstander of tegenstander, het feit dat rollators nu nog binnen het pakket vallen, maakt ze onnodig duur. Als een rollator geen medisch hulpmiddel meer is, kan de prijs omlaag.

Rollatorpark kunstmatig groot
Nederland creëert een enorm overschot is aan rollators. Sommige verzorgingstehuizen hebben ruimtes vol staan met afgedankte exemplaren. Rollators waar helemaal niets mis mee is, maar die simpelweg niet aan iemand anders verkocht mogen worden. Officieel dan. Omdat rollators op medische indicatie worden verstrekt, mogen ze niet worden verhandeld. Ze vallen onder dezelfde regeling als medicijnen. Die staan op naam en als ze niet meer gebruikt worden moeten ze worden ingeleverd bij de apotheek, die ze vervolgens vernietigt. Overbodige rollators kunnen wel worden ingeleverd, maar die worden vaak verscheept naar landen met minder scherpe regels.

Niet alleen rollators zijn de laatste maanden van dit jaar in trek. Ook gehoorapparaten worden nog massaal aangeschaft. Per 1 januari wordt er voor deze hulpmiddelen een eigen bijdrage gevraagd van 25 procent. Audiciëns pakken deze maanden groots uit met gratis hoortesten en andere acties om mensen nog snel een voordelig gehoorapparaat aan te meten. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie