Nieuws

Nederlander bezuinigt dit jaar 459 euro

Huishoudens zien weinig van lichte groei economie

woensdag 15 augustus 2012
Nederlander bezuinigt dit jaar 459 euro

Heel voorzichtig krabbelt de Nederlandse economie weer op. Er is sprake van een minimale groei van 0,2 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar. Niet bepaald een groeispurt. Toch is het goede nieuws dat dit het tweede opvolgende kwartaal is met groei. Als consument merken we daar helaas nog weinig van. Met zijn allen hebben we zelfs 1,3 procent minder uitgegeven. Het CBS meldt dat we nu qua bestedingen weer op het niveau zitten van acht jaar geleden.

Het lijkt logisch dat er met een groeiende economie weer wat meer ruimte is voor de leuke dingen in het leven: uit eten, vakantie, nieuwe aankopen. Dat onze uitgaven wederom gedaald zijn, is echter niet zo vreemd. De lichte economische groei is vooral te danken aan handel met Amerika en China. In Nederland zelf gaat het wat moeizamer, dat zien we terug in onze eigen bestedingen. Het is nu voor het zesde kwartaal achtereen dat we minder uitgeven. Als we alleen naar de uitgaven van huishoudens kijken zou er binnen die periode sprake zijn van circa drie procent krimp. In de praktijk komt het er na zes kwartalen krimp op neer dat we dit jaar gemiddeld € 459 per persoon minder uitgeven, of € 1024 per huishouden.

Onzekerheid doet ons de das om
Het Centraal Planbureau meldde in juni al er vanuit te gaan dat de bestedingen door huishoudens in 2012 met 0,5 procent zou krimpen. Inmiddels weten we dat dit alleen nog haalbaar is als het derde en vierde kwartaal zo goed als geen krimp laten zien. Dat wordt een lastig verhaal. Voor verbetering is een stijging van het consumentenvertrouwen nodig:  verwachten we beterschap, durven we weer geld uit te geven, zijn we bereid grote aankopen als een auto of een nieuwe keuken te doen?

Zowel het consumentenvertrouwen als de koopbereidheid is op dit moment bijzonder laag. Een stevige opleving later dit jaar lijkt niet aannemelijk. We blijven bijvoorbeeld aanlopen tegen de moeilijkheden op de woningmarkt en onzekerheid over ons pensioen. Daarnaast vinden volgende maand de verkiezingen plaats, mogelijk gevolgd door een ingewikkelde kabinetsformatie. Al deze zaken bevorderen ons vertrouwen in de Nederlandse economie en onze eigen financiële positie niet.

Toch is er ook goed nieuws. We lopen als consumenten nog steeds achteruit, maar wel wat zachter dan voorheen. We hebben nu te maken met de kleinste daling van de bestedingen door huishoudens sinds halverwege 2011. Als deze trend doorzet zullen we op den duur weer positief uitkomen.  Het belangrijkste is dan ook niet de exacte inhoud van de groei of krimp, maar wél dat we weer de juiste richting op gaan.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie