Nieuws

Met iPad op vakantie valt duur uit

Standaard reisverzekering matige dekking

woensdag 22 augustus 2012
Met iPad op vakantie valt duur uit

Werd je tien jaar geleden op de Ramblas van je tas beroofd, dan was je een portemonnee, zonnebril en paspoort armer. Vandaag de dag ben je wellicht ook meteen een smartphone en tablet kwijt. De schade bedraagt dan al snel enkele honderden euro's. En dat is zuur, want verzekeraars keren doorgaans niet de nieuwwaarde uit. Van de verzekeraars geeft 92%  geen volledige vergoeding. Iets meer dan de helft keert maximaal € 300 uit na verlies van een smartphone. 

Met ruim een miljoen tablets en zes miljoen smartphones hebben we in Nederland heel wat mobiele elektronica. En daar gaat veel geld in om. Een van de populairste smartphones is de iPhone, met een aanschafprijs vanaf € 575. Toch schrikt dat ons niet af om deze zaken toch mee op vakantie te nemen: de smartphone (41%), laptop (33%) en tablet (20%) gaan gewoon mee op reis. Een vakantieganger met een paar honderd euro aan apparatuur op zak is dan ook geen uitzondering. En dat maakt ons aantrekkelijke slachtoffers.

Onderverzekerd op vakantie
Ga je als gezin op vakantie met twee smartphones, een navigatiesysteem, een dure fotocamera en een iPad? Dan wordt het een heel vervelend verhaal als je onderweg bestolen wordt. De schade zou dan al snel neerkomen op ruim € 2000, terwijl de meeste reisverzekeringen daar niet op berekend zijn.

Neem je meerdere items mee, dan is het van belang of je verzekeraar een maximumbedrag heeft vastgesteld. Want dat bedrag wisselt nogal. Zo keert Unigarant slechts € 300 uit bij diefstal van een laptop of tablet. Verzekeraar Mondial vergoedt zelfs maximaal € 500 in totaal voor álle elektrische apparatuur. Een bittere pil, in bovenstaand geval.

Ook thuis meer schade door elektronica
Elektronica zorgt niet alleen op vakantie voor dure schadeclaims. Ook de waarde van thuis aanwezige apparatuur is de afgelopen jaren flink gestegen. Dat zie je vooral terug in de schadeclaims als gevolg van een flinke onweersbui. Na blikseminslag geven veel computers en andere technische apparaten het op door overspanning. Volgens verzekeraar Nationale-Nederlanden werd in het afgelopen jaar maar liefst 55% van de schade aan elektronica in woningen hierdoor veroorzaakt, opgeteld goed voor zo'n 35 miljoen euro.

Blikseminslag hoeft overigens niet eens in de eigen woning plaats te vinden, ook inslag in hetzelfde huizenblok kan voor problemen zorgen. De gemakkelijkste oplossing: ontkoppel de stekkers bij naderend onweer. Gelukkig is de inboedelverzekering vaak wél voorzien op hoge schadeclaims door elektrische apparatuur als computers, televisies en mobiele apparaten.

Raakt je telefoon, tablet of laptop onherstelbaar beschadigd of is er sprake van diefstal, dan loopt de schade al snel op. De vergoedingen per verzekeraar verschillen sterk. Wil je meer wat in jouw geval de beste optie is, vul dan onderstaande informatiekaart in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie