Nieuws

Let op: geld lenen levert geld op!

Nederland plukt tijdelijke vruchten Eurocrisis

maandag 6 augustus 2012
Let op: geld lenen levert geld op!

Het is iets dat we in Nederland nooit eerder konden en dat je als particuliere consument waarschijnlijk ook praktisch nooit zult kunnen: geld lenen en daar geld voor krijgen. Het gebeurt Nederland vandaag voor de tweede maal in korte tijd. Binnen de onzekerheid in Europa, beschouwen beleggers Nederland als veilige haven. Zo veilig dat ze er geld voor over hebben om hier hun geld achter te laten. En zo heeft de Eurocrisis ook voordelen.

Griekenland, Spanje,  Italië en Portugal: heerlijke zonovergoten vakantiebestemmingen met wanordelijke financiële huishoudingen. De Europese Unie, de Europese Centrale Bank, het IMF: alle zitten ze met de handen in het haar wat te doen met de mediterrane schuldenaren. Komen de uitgeleende gelden überhaupt ooit nog terug? Hoeveel geduld hebben ze nog

Europa als politieke speelbal
Niet de hypotheekrenteaftrek, niet immigratiebeleid en niet de kilometerheffing worden het nummer één discussiepunt in de komende Kamerverkiezingen.  Europa daarentegen wél. Miljarden geeft Nederland uit als leningen aan overheden waarvan het de vraag is of deze ooit hun schuld kunnen terugbetalen. Trekt Nederland de stekker uit de Euro óf wijst Europa Griekenland de deur, dan kan het vertrouwen van Nederland én / of Europa zo'n deuk oplopen dat Nederland veel en veel meer moet gaan betalen voor een lening.

Nederland leent zich rijk
Dat laatste is nu dus helemaal niet aan de orde. Door alle chaos in Zuid-Europa kiezen beleggers ervoor om geld bij Nederland te stallen. Gewoon voor de veiligheid, alsof Nederland een soort kluis is met extreme bewaking. Nederland leent 3 maanden 1,34 miljard en krijgt daarvoor 0,05% rente op jaarbasis. Voor een andere 1,24% krijg Nederland 0,02% rente. Nederland verdient dus ruim € 225.000,- in driemaanden tijd door geld te lenen.  

De bewakers van de Duitse kluizen doen het overigens nog beter. Zij verdienen 2,5 miljoen euro omdat ze 4,2 miljard euro twee jaar lang lenen. Ook Frankrijk krijgt geld toe bij het lenen van geld.

Deze macro-economische getallen zeggen op zich niet zoveel. Interessanter is de volgende gedachte: Nederland heeft op dit moment geld nodig. Daartoe wordt er enerzijds bezuinigd en dus minder geld uitgegeven. Anderzijds leent Nederland geld. Normaal betaalt Nederland hiervoor rente, maar nu krijgt Nederland geld toe. Dit betekent dat er minder geld beschikbaar is voor onszelf en minder vergoeding betaald hoeft te worden aan een geldschieter. En daar profiteert op korte termijn iedereen van. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie