Nieuws

Laagste hypotheekrente niet bij sterkst groeiende banken

Florius en ABN winnaars hypotheekmarkt

vrijdag 24 augustus 2012
Laagste hypotheekrente niet bij sterkst groeiende banken

Adviesbureau IG&H onderzoekt periodiek het marktaandeel van banken die hypotheken aanbieden. In de afgelopen tijd is het hypotheeklandschap behoorlijk gewijzigd, zo blijkt uit de meest recente gegevens. De grootste aanbieder, Rabobank, is daarbij de grootste verliezer. De bank gaf met 6,3 procent het meest terrein prijs qua aantal hypotheekklanten. Grote winnaar was Florius. Deze dochteronderneming van ABN Amro zag haar marktaandeel met vijf procent stijgen. Mooi voor Florius, maar biedt de bank dan ook de laagste rente aan jou als woningkoper?

Woningkopers zijn bij de onderstaande banken het voordeligst uit bij hypotheken met rentevaste termijnen van tien, twintig en dertig jaar. Het zijn zonder uitzondering banken die een vergunning van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) hebben.

Top 3 - 10 jaar rentevast
Woonfonds 4,35%
Argenta 4,40%
ASR 4,50%
Hoogste rente: Bank of Scotland  5,35%

Top 3 - 20 jaar rentevast
Allianz 5,00%
Conservatrix 5,10%
Aegon 5,20%
Hoogste rente: BLG  6,5%

Top 3 - 30 jaar rentevast
Conservatrix 5,40%
Aegon 5,45%
ASR 5,50%
Hoogste rente: Reaal  6,45%

Winnaars bieden niet de laagste rente
Uit het bovenstaande overzicht blijkt dat het niet de winnaars zijn die momenteel ook de scherpste hypotheekrente bieden. Zo komt Florius op dit moment niet voor in de top drie voor 10, 20 of 30 jaar rentevast. Ook bij ABN Amro, dat fors meer klanten aantrok, is de woningkoper niet per definitie voordelig uit. Bijvoorbeeld bij een rentevaste termijn van tien jaar vraagt de bank 0,7 procent meer (5,05 procent) dan de aanbieder met de laagste rente. Er zijn ook banken die zich bewust uit de markt prijzen met een hypotheekrente die ver boven het marktgemiddelde ligt. Dit omdat ze bijvoorbeeld meer geld in eigen kas houden om te kunnen voldoen aan de strengere wetgeving. 

Concurrentie niet moordend
De concurrentie tussen verschillende hypotheekaanbieders staat op een relatief laag pitje. Uiteraard willen banken graag nieuwe klanten aantrekken, maar dit is niet het enige aandachtspunt. De eerdergenoemde regelgeving en het eigen beleid speelt ook mee. Zo houden banken scherp in de gaten dat ze niet te ruime hypotheken verstrekken. Dit vanwege de angst dat de huizenkoper in de toekomst in de betalingsproblemen komt of het aan de publieke schandpaal genageld worden na een controle van toezichthouders. Of deze terughoudendheid gerechtvaardigd is, dat is de vraag. Wel heeft het een beperkte concurrentie tot gevolg.

Wie een woning gaat kopen, doet er goed aan alle hypotheekaanbieders in de gaten te houden. Het marktaandeel van een bank zegt niet direct wat over de hoogte van de hypotheekrente. Bovendien is de winnaar van vandaag de verliezer van morgen. De actuele hypotheekrentes, evenals de mogelijkheid deze vast te zetten, staan in dit overzicht

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie