Nieuws

Kadaster meldt recorddaling woningprijs

Woningen acht procent minder waard

dinsdag 21 augustus 2012
Kadaster meldt recorddaling woningprijs

Woningen gingen in juli voor gemiddeld € 216.721 over in andere handen, zo registreerde het Kadaster. Vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder houdt dit een daling in van maar liefs acht procent. De organisatie hanteert de huidige meetopzet sinds 1995 en registreerde niet eerder zo'n grote daling op jaarbasis. De cijfers bevestigen het beeld dat eerder ook door de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) werd geschetst. Kopers zijn niet zeker van wat er op de woningmarkt gaat gebeuren en blijven afwachten.

Het Kadaster neem de overschrijving van de woning bij de notaris als uitgangspunt bij het vaststellen van de woningprijzen. Dit gebeurt gemiddeld zo'n drie maanden nadat de daadwerkelijke verkoop heeft plaatsgevonden bij de makelaar. De cijfers van deze twee partijen zijn daarom vrijwel nooit exact hetzelfde, maar de cijfers van de NVM over het hele tweede kwartaal van 2012 komen dichtbij die van het Kadaster. De vereniging meldde een gemiddelde woningprijs van € 215.000.  Dat betekent dat de volgende cijfers van het Kadaster vermoedelijk nog een verdere daling zullen laten zien.

Ook aantal verkopen omlaag
Al eerder schreef Wegwijs dat kopen van een woning in deze onzekere tijd het overwegen waard is. Dat de prijzen nog verder kunnen dalen, neemt niet weg dat gebruik gemaakt kan worden van de al sterk lagere aankoopsommen. Wie nu een woning koopt, betaalt gemiddeld € 41.457 minder dan in 2008. Over mei en juni rapporteerde het Kadaster een toenemend aantal woningverkopen. In juli is hier echter geen sprake meer van. Waar vorig jaar juli 10.433 woningverkopen werden geregistreerd waren er dat dit jaar slechts 7.451.     

Verschil per woningtype
De richting van de woningprijzen verschillen sterk per type woning. Ook is de ligging van de woning een belangrijke factor. De twee-onder-een-kapwoning daalde met -17,3 procent het sterkst. Appartementen deden het nog het best met een daling van - 8,5 procent. Wie verder altijd al graag in een vrijstaande woning wil wonen, kan nu zijn slag slaan. Met een gemiddelde aankoopprijs van € 342,821 is dit eerder binnen financieel bereik dan vier jaar geleden. Destijds koste dezelfde woning gemiddeld maar liefst € 426,483.                

Prijs gemiddelde koopwoning
Juli 2012 € 216,721          
Juli 2011 € 248.424 
Juli 2010 € 245.245
Juli 2009 € 235.361
Juli 2008 € 258,178       

Grootste daling woningwaarde in Friesland
De waarde van woningen daalde met - 11,1 procent in Friesland het sterkst. Ook Noord-Brabant (9,5 procent) en Zeeland (9,1 procent) kwamen er niet best vanaf. Andere landelijke gebieden sprongen er juist 'positief' uit. Ze bedroeg de prijs daling in Flevoland slechts 6,2 procent, op de voet gevolgd door een daling van 6,4 procent in Groningen. Hiermee bleken woningen in deze provincies het meest waardevast.

Het is duidelijk dat kopers nog niet massaal in de rij staan voor een koopwoning. Dit ondanks de lagere aankoopprijs. Overheidsmaatregelen als de lagere overdrachtsbelasting brengen geen verlichting. De druk zal in de verkiezingsperiode toenemen om met aanvullende maatregelen de woningmarkt te stimuleren. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie