Nieuws

Hypotheken worden goedkoper

Lage hypotheekrente door nieuwe werkwijze ASR

woensdag 1 augustus 2012
Hypotheken worden goedkoper

Bankverzekeraar ASR stopt met provisie op de hypotheek. Sluit een financieel adviseur voor jou een hypotheek bij ASR, dan krijgt hij daar dus niets voor betaald van ASR. Jij als klant betaalt voor het advies van de adviseur. Het logische gevolg van deze beslissing van ASR zou zijn dat de hypotheek goedkoper wordt. En wat voor ASR geldt, gaat op termijn ook gelden voor andere banken en verzekeraars, mits zij het voordeel gunnen aan de klant en niet in de eigen broekzak steken. 

Verzekeraar ASR stopt niet alleen met provisie op de hypotheek. Ook de provisie op verwante verzekeringen, zoals een overlijdensrisicoverzekering, een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een verzekering tegen de financiële gevolgen van werkloosheid wordt stopgezet. "Normaal ontving een financieel adviseur van ons nog een retourprovisie (ofwel: een percentage verdiensten) maar deze vervalt nu", zegt Daan Wentholt van ASR.

ASR Voordelig?
De nieuwe hypotheek gaat volgende week in en wordt volgens Wentholt 20 basispunten goedkoper. In 'normale' taal: de rente gaat met 0,2% omlaag. Met die verlaging lijkt ASR opeens één van de  voordeligste hypotheekaanbieders te worden van dit moment. Echter, tegenover dit voordeel staat wel dat je de hypotheekadviseur een vast bedrag moet gaan betalen voor het advies. Pakt dit wel of niet voordelig uit?

Wat levert het op?
De rente van de zogeheten Wel Thuis hypotheek met een 10 jaar vaste rente lijkt uit gaan komen op 4,5% in plaats van 4,7%. Op een gemiddelde hypotheek van € 230.000 levert dit over deze 10 jaar zo'n € 4.600 bruto op, na belastingteruggaaf ongeveer € 2.700 netto. Een gemiddeld hypotheekadvies kost € 2.000 tot € 2.500. Hierbij hebben we het dan louter over de hypotheek en nog niet over de verwante verzekeringen. Dus ja, de nieuwe werkwijze is goedkoper en bovendien inzichtelijker.

Minder kosten en transparanter
ASR is één van de eerste bankverzekeraars die actief meer transparantie doorvoert in de dienstverlening. Op termijn zullen veel meer banken volgen. Gevolg: de hypotheekrente, die op dit moment al laag is, wordt daarmee nog lager. Ander gevolg: wie nu nog geen rekening kreeg van de adviseur voor het gegeven advies, gaat deze rekening in de toekomst wél krijgen.

Op 1 januari 2013 zal het de gebruikelijke gang van zaken worden dat je als klant voor je advies gaat betalen. Voor sommigen is dit nu nog even wennen. Het grote voordeel: het is voor de adviseur met name belangrijk dat hij jou als klant enthousiast krijgt over de hypotheek, zodat je nooit advies in zult winnen bij een andere adviseur. Het advies dat je krijgt zal dus steeds vaker het advies zijn dat je ook écht nodig hebt.

Wil je weten of de ASR-hypotheek voor jou nieuwe mogelijkheden biedt, vul dan de informatiekaart hieronder in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie