Nieuws

Ben jij goed verzekerd bij woninginbraak?

Bespaar € 200 op je woonverzekering

donderdag 2 augustus 2012
Ben jij goed verzekerd bij woninginbraak?

Tijdens je vakantie krijg je een telefoontje van de buurvrouw; Jawel hoor, met de kat is alles goed en de planten staat er netjes bij. Maar blijkt 's nachts te zijn ingebroken. Ze had "meteen door dat het mis was" toen ze zag dat de achterdeur op een kier stond. De politie is al langsgekomen. Er is wat braakschade en op het eerste gezicht zijn sowieso de laptop en televisie meegenomen. Wat nu? Wie draait hier voor op?

Inbrekers zijn logischerwijs fan van huizen waar niemand thuis is. Het is dan ook niet zo gek dat iedere zomer duizenden Nederlandse gezinnen tijdens hun vakantie een telefoontje ontvangen dat lijkt op het bovenstaande. Een bijzonder vervelend bericht als je ver weg zit maar gelukkig kun je je goed verzekeren tegen inbraak. Eerder gaf Wegwijs al een aantal tips om inbraak te voorkomen. Dit keer lees je meer over de verzekeringen waar je mee te maken krijgt als het toch misgaat.

Inbraakverzekering?
Dekking van schade door inbraak of diefstal valt onder woonverzekeringen. Bij inbraak is er vaak sprake van twee soorten kosten: schade aan je woning en het gemis van gestolen spullen. Voor schade aan je huis geldt de opstalverzekering/woonhuisverzekering en voor je spullen geldt de inboedelverzekering. Bij een aantal onderdelen, zoals vloeren, is het altijd even uitzoeken onder welke verzekering deze precies valt. Zo is een gelijmde parketvloer onderdeel van de opstalverzekering maar de laminaatvloer onderdeel van de inboedel

Het is aan te raden om verzekeringen die met elkaar verweven zijn, zoals in dit geval de inboedel- en opstalverzekering, bij dezelfde maatschappij onder te brengen. Moet je er ooit aanspraak op maken dan weet je in ieder geval zeker bij welke verzekeraar je moet zijn en dan kan deze partij alles in één keer voor je oplossen.

Kies je eigen voorwaarden
Ga je op zoek naar een geschikte woonverzekering, dan kom je veel verschillende polisvoorwaarden tegen. De meeste aanbieders geven je de mogelijkheid de verzekering aan te kleden zoals jij dat wilt. Kies je een woonverzekering inclusief glasverzekering, dan betaal je jaarlijks wat extra premie. Ben je bereid een eigen hoger risico te dragen, dan kan je premie juist een paar tientjes omlaag.

Het is logisch dat de bewoner van een eenvoudig rijtjeshuis minder betaalt dan de eigenaar van de luxe vrijstaande woning. De precieze kosten zijn dan ook afhankelijk van je woonsituatie.

Gemiddelde premie kan € 200 goedkoper
Een praktijkvoorbeeld: Henry woont met zijn gezin in een koopwoning in Den Bosch. Het is een twee-onder-één-kap in een woonwijk met een waarde van ongeveer € 320.000. Ze hebben geen alarminstallatie, wel hang- en sluitwerk met het politiekeurmerkVeilig Wonen(PKVW). Wat betaalt Henry voor een woonverzekering? Een overzicht van de mogelijkheden:

Grafiek _inboedel 

Ongeacht je keuze voor een aansprakelijkheidsverzekering en/of eigen risico kan je jaarlijks veel voordeliger uit zijn mits je jouw situatie voldoende vergelijkt of laat vergelijken. 

Ben je voldoende verzekerd?
Ook in dit geval geldt dat de details bepalen of een verzekering bij je past. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als blijkt dat je onderverzekerd bent? Verschillende verzekeraars, waaronder Aegon en Florius, garanderen dat je óók bij onderverzekering de werkelijke schade vergoed krijgt. Andere verzekeraars, bijvoorbeeld Avéro, rekenen bij onderverzekering een maximaal uit te keren bedrag of slechts de vooraf opgegeven waarde van de inboedel of opstal.

De beste verzekering is goed hang- en sluitwerk. Het gros van de inbrekers gaat voor de gemakkelijke klussen, waar ze zonder al te veel moeite naar binnen kunnen. En wordt er dan alsnog ingebroken, dan zal je verzekering in ieder geval de schade vergoeden. Je hebt in dat geval zelf voldoende preventiemaatregelen genomen.  Wil je weten waar je het best terecht kunt voor een woonverzekering, vul in dat geval onderstaande informatiekaart in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie