Nieuws

Belegger: pas op voor dalende aandelenkoersen!

Nu aandelen kopen wel of niet verstandig?

dinsdag 28 augustus 2012
Belegger: pas op voor dalende aandelenkoersen!

Sinds  juli is de Nederlandse aandelenbeurs meer dan 15 procent gestegen. De eerdere paniek onder beleggers verdween naar de achtergrond. Overheden en instanties als de Europese Centrale Bank (ECB) doen er alles aan om het enthousiasme erin te houden. Een zware taak, beleggers zijn niet snel tevreden en bij het eerste teken van onrust verdwijnen ze met de staat tussen de benen van de aandelenmarkt. In de komende weken zal dan ook blijken of de stijging van de afgelopen door weet te zetten.

De Nederlandse beurs stond begin juni nog op 284 punten. Inmiddels is de stand opgelopen tot 330 punten. Vooral aandelen van banken deden het goed. Banken liepen minder risico dat ze aan zuidelijke landen uitgeleend geld niet of deels niet terugkregen.

Aandelen goedkoop
Enerzijds vinden veel deskundigen dat aandelen van bedrijven op dit moment te koop zijn tegen een aantrekkelijk prijs. Terwijl de aandelen minder waard werden, bleven de winsten van bedrijven namelijk redelijk op pijl. Met een aandeel koop je als het ware een deel van een bedrijf. Bij een meevallende winst profiteer je in de vorm van een hogere winstuitkering. Als de waarde van de aandelen sneller daalt dan deze winstuitkering is dit goed voor de beleggersportemonnee. Immers, de investering van de aandelenkoop is lager terwijl de opbrengst stabiel blijft.

Bedrijven zullen echter creatief te werk moeten gaan om er ook in de komende periode voor te zorgen dat de winst niet (te veel) daalt. Bijvoorbeeld het Nederlandse Unilever gaf recent aan zich te wapenen tegen armoede in Europa. Een weinig hoopvolle boodschap. Zowel in Spanje als Griekenland verkoopt het bedrijf voedingswaren en bijvoorbeeld wasmiddel in kleinere verpakkingen. Die kosten de gedupeerde Grieken dan niet in één keer een groot bedrag.

Maatregelen pleister op de wond
Beleggers verwachten veel van Europese en Amerikaanse overheden en toezichthouders. Zo hopen ze dat de Amerikaanse toezichthouder FED (Federal Reserve) op 12 september nieuwe maatregelen bekend maakt om de economie te stimuleren. Bijvoorbeeld het verstrekken van voordelige leningen aan de Amerikaanse overheid is een optie. Die heeft dan meer ruimte om te investeren, wat meer banen tot gevolg heeft. Of en welke maatregelen er genomen worden is echter nog niet zeker. Ook zijn het echt noodmaatregelen. De Amerikaanse overheid heeft al torenhoge schulden en met het aangaan van nieuwe leningen wordt dit alleen maar erger.

Banken waarschuwen
Vooraanstaande banken als Goldman Sachs en Bank of America adviseren hun klanten voorzichtig te zijn met het kopen van aandelen. Ze zijn wantrouwig vanwege de erg hooggespannen verwachtingen en voorzien nieuwe economische tegenwind.  Goldman adviseert zelfs 'onmiddellijk uit aandelen te stappen'. Deze banken zijn gericht op met name Amerika en doen geen uitspraken over de Nederlandse aandelenbeurs. Die is vanwege de crisis in Europa veel harder geraakt dan de Amerikaanse. Toch kunnen Nederlandse beleggers het buitenlandse nieuws niet compleet negeren. Wanneer beleggers overzee er de brui aan geven, zullen ook hier de koersen dalen.

Net als iedere crisis is ook deze niet oneindig. In de toekomst vragen we ons wellicht lachend af waarom we "in 2012 nou niet al in aandelen waren gestapt". In de komende periode kan het enthousiasme gevoed worden door het ingrijpen van overheden en centrale banken waardoor de koersen stijgen. Wel is het verstandig om te realiseren dat dergelijk ingrijpen gedaan wordt om te voorkomen dat het nog slechter gaat. Een gewaarschuwd man geldt ook hierbij voor twee. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie