Nieuws

Woningmarkt: wanneer start de uitverkoop?

Huizen nu al met 25% korting

donderdag 26 juli 2012
Woningmarkt: wanneer start de uitverkoop?

Wie familie, vriend of vriendin wil verblijden met een bosje bloemen en daarvoor niet teveel wil betalen, weet wat te doen. Trek op een zaterdag om een uur of 16.00 naar de markt en verblijdt je portemonnee met drie grote bossen rozen voor 5 euro. De marktkoopman moet ervan af en biedt zijn waren aan tegen dumpprijzen.  Kunnen we ongeveer hetzelfde gaan verwachten met woningen en zo ja, wanneer start écht de uitverkoop?

Mensen die hun huis willen verkopen zijn ruwweg te verdelen in twee kampen: de ene groep woont nog in de te-koop-staande woning. De andere groep woont al in de nieuwe woning. De eerste groep heeft met name problemen met kleine of grote ongemakken: een nieuwe baan erg ver weg, de partners liggen in scheiding of de woning wordt te klein, bijvoorbeeld door gezinsuitbreiding. De tweede groep heeft het probleem van dubbele lasten. De lasten van de oude woning, zijn nu wellicht nog netto. Op termijn worden ze bruto en dus zo'n 40% hoger.

Daling woningprijzen al ten einde?
ABN AMRO ziet het somber in. Een prijsdaling van 8% en een verdere daling van de verkopen met 14%. De eerdere stijging in het aantal verkopen is, hoe vervelend ook, waarschijnlijk een incident. "Het is niet meer dan een verwachting", geeft ABN AMRO aan. De bank doelt hiermee op de onzekerheden in Europa en op de aankomende verkiezingen. Eigenlijk is dit opzienbarend: kennisinstituten als deze maar ook vergelijkbare instituten binnen ING of Rabobank hebben deze toekomstvisie zelf hard nodig om een verantwoorde koers te kunnen varen. Binnen de instituten werken macro-economen met hoge opleidingen en ruime marktkennis. Bijna zou je kunnen zeggen: als zij het niet meer precies weten, wie dan nog wel?

"Drie bossen voor vijf euro?"
Vergelijken we het met de markt, dan is het nog geen 16.00 uur. Wellicht 14.30 uur? De eerste aanbiedingen zijn er maar de bossen gaan nog niet voor dumpprijzen van de hand. Waarom? De kopers vermoeden dat het nog goedkoper wordt en dus wachten ze af. En, wat niet geldt bij bloemen, je wilt als koper natuurlijk niet dat jouw nieuwe huis direct verder daalt in waarde. Ook daarom wachten kopers af.

Wel of niet kopen op dit moment?
Slim? Dat hangt af van de hang naar een eigen huis. Sowieso ben je als koper eigenlijk al spekkoper op dit moment: de prijzen liggen 10% lager dan op de top van 2008, de overdrachtsbelasting is 4% lager en de hypotheekrente is 0,7% lager. Volgens Woningmarktcijfers.nl is de koper hiermee 25% voordeliger uit dan in 2008.  Maar zolang de prijzen niet een paar maanden achter elkaar stijgen, wacht de koper af.

Hypotheekrenteaftrek?
Bijna ondergeschikt in alle onzekerheid, is de hypotheekrenteaftrek. Het onderwerp leek even centraal te gaan staan in de verkiezingen van september, maar de vraag is of dit punt hoog op de agenda wordt geplaatst. Een inperking van de regeling zal een nog verdere stagnatie op de woningmarkt veroorzaken. De regeling, die wellicht een moderniseringsslag mag ondergaan, nú aanpassen lijkt simpelweg niet verstandig. De vraag is dan ook of er een partij kiezers tracht te winnen met dit punt.

We raken er al min of meer aan gewend dat er een minimum aan huizen wordt verkocht. De problemen staan dichterbij ons dan bijvoorbeeld de problemen in Europa. De problemen zijn groot maar we snappen de gevolgen. De gevolgen die een vertrek van Griekenland uit de EU zal hebben, is voor menigeen ontastbaar. Dit vergroot het onzekerheidsgevoel van de Nederlander op alle fronten. En dus wachten we nog even af met kopen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie