Nieuws

Wat is nou écht de laagste hypotheekrente?

NHG-grens terug naar € 320.000,-

woensdag 11 juli 2012
Wat is nou écht de laagste hypotheekrente?

"Hypotheekrente". Een woord waar het bedrijf Google bijzonder blij mee is. Waarom? Omdat Nederlanders puur dit woord 550.000 keer per maand intoetsen, nog los van alle combinatiewoorden als 'laagste, 'vergelijken' of 'actuele'.  Adverteerders betalen dan ook flink om bovenaan de Google-zoekresultaten te staan. De klant tikt de zoekterm in, scant de pagina en klikt. Maar krijgt deze klant te zien wat hij of zij wil?

Veel partijen schermen met een lage hypotheekrente. Iedereen wil immers lage lasten per maand. Ook Wegwijs geeft zo'n overzicht. Maar hoe zit dit nou in elkaar? Vrijwel altijd worden hypotheekrentes getoond voor hypotheken op basis van Nationale Hypotheek Garantie. Dit is een garantie die er voor zorgt dat, wanneer jij je maandelijkse hypotheeklasten niet meer kunt betalen en je woning daarom moet worden verkocht, je niet met een restschuld blijft zitten. De garantie dekt dit af.

NHG-rente altijd veilig
De NHG-rente is altijd veilig. Vrijwel iedereen kiest dan ook voor een NHG-hypotheek, wanneer dat een optie is. Die mogelijkheid is per 1 juli 2012 overigens wel kleiner geworden. Hypotheken hoger dan €320.000,- komen niet meer in aanmerking voor NHG. In juli 2013 zakt dit terug naar € 290.000 en per juli 2014 is dit € 265.000,-.

Laagste rente - strikte eisen
Vooralsnog is een NHG-rente, uitzonderingen daargelaten, meestal de laagste rente. Wat meestal niet direct inzichtelijk is, is het feit dat een bepaalde rente verbonden is aan een specifieke hypotheek. Meestal is dit een hypotheek met strikte voorwaarden waarbij de bank min of meer aangeeft: "Alleen als ik geen enkel gevaar loop op het niet-ontvangen van mijn maandelijkse rente, wil ik mijn geld uitlenen voor het financieren van jouw woning".
 
Welke hypotheek past bij jou?
Bovendien is het in een tijd waarin controlerende instanties steeds kritischer meekijken over de schouder van de adviseur, ook maar de vraag of de klant, die natuurlijk graag die lage rente wil, ook recht heeft op die lage rente. Kan een advies voor een specifieke hypotheek leiden tot een situatie waarin de klant in betalingsproblemen kan komen, dan gaat het advies niet door. De adviseur wil immers niet van hogerhand op de vingers worden getikt en uiteraard is dit ook voor de financiële positie van de klant niet goed.

Betekent dit nou dat zoeken naar de laagste hypotheekrente onhandig is? Nee, een adviseur zal altijd primair onderzoeken of de gewenste hypotheek met de gewenste lage rente tot de mogelijkheden behoort. Maar ook zal een goede adviseur een alternatief kunnen bieden.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie