Nieuws

Vergelijken verzekering voortaan bij de Britten

Na Independer ook Verzekeringssite.nl overnameprooi

vrijdag 27 juli 2012
Vergelijken verzekering voortaan bij de Britten

Nederlandse vergelijksingssites voor verzekeringen zijn interessante overnamekandidaten. Het aantal mensen dat online een verzekering sluit groeit. Met een overname kunnen bedrijven de interessante inkomstenbron aanboren of hun marktaandeel vergroten. Zo werd eerder marktleider Independer deels ingelijfd door verzekeraar Achmea. Bij de nummer twee, Verzekeringssite.nl, klopt een Engelse partij aan. BGL Group neemt een belang van 85 procent in Verzekeringssite.nl. Is deze overnamewoede goed voor jou als consument of word je straks in het geniep doorverwezen naar een Engelse verzekeraar?

Bij de overname van Independer benadrukte het bedrijf meermaals dat het onafhankelijk vergelijken niet in gevaar zou komen bij de overname door een verzekeringsmaatschappij. Ook nu geeft de directeur van verzekeringssite, Erik Hordijk, aan dat hij blijft waken voor belangenverstrengeling.

Ook een vergelijkingssite
Het gevaar op een niet-onafhankelijke vergelijking is bij Independer groter dan bij Verzekeringssite.nl. Achmea is een pure verzekeraar terwijl de BGL Group een zogenoemde Verzekeringsmakelaar is. Met websites als Comparethemarket.com houdt BGL Group zich bezig met het vergelijken van verzekeringen. Voor de verdiensten zijn ze afhankelijk van verzekeraars die een vergoeding over hebben voor iedere verzekering die via de vergelijkingssites gesloten wordt. Er zit, anders dan bij Achmea, echter niet één verzekeraar achter die er zelf van profiteert wanneer de bezoeker wordt doorgestuurd.

Overigens is BGL Group geen kleine speler. In tien jaar tijd wist de onderneming 3,9 miljoen klanten aan zich te binden en groeide het personeelsbestand naar 2.400 medewerkers. Deelname in Verzekeringssite is een goed middel om de groei een extra zetje te geven.

Internet niet altijd de beste optie
Het afsluiten van een verzekering via een vergelijkingssite of andere website is niet altijd de beste optie. Zeker niet bij verzekeringen die wat ingewikkelder zijn en waar een klein detail grote gevolgen kan hebben. Voorbeelden zijn de overlijdensrisico,  uitvaart- en arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ter bescherming van de consument  onderzoeken opleidingsbedrijf Nibe-SVV en Bureau Krediet Registratie (BKR) de mogelijkheid om een soort kennistoets te ontwikkelen.

Deze toets bestaat uit een aantal standaard vragen die iedere financieel diensterlener moet stellen aan mogelijke klanten. Wanneer blijkt dat de kennis over het financiële product te beperkt is, wordt het advies gegeven financieel advies in te winnen bij een adviseur. Dit laatste is ook bij meer reguliere producten verstandig. Hoe onafhankelijk ook, wanneer een vergelijkingsite meer geld verdient wanneer hij de klant naar een bepaalde verzekeraar doorstuurt, blijft het verleidelijk om deze aanbieder wat meer prominent onder de aandacht te brengen.

Ruimte voor meer vergelijkingssites
Het is de verwachting dat de rust niet snel terug zal keren op de markt van vergelijkingwebsites. Independer en Vergelijkingssite bieden tal van verzekeringen en andere financiële producten aan ter vergelijking. Dit ruime aanbod is handig voor de bezoeker. Wel is het door de veelheid aan diensten lastig om gerichte informatie aan te bieden. Hierdoor ontstaat ruimte voor sites die zich richten op één type verzekering en daar alle mogelijke informatie bij verstrekken.

Als bezoeker zul je weinig merken van de overname van vergelijkingssites. De gevolgen zijn ook pas op termijn merkbaar. Met de komst van BGL is er op de Nederlandse markt een speler bij met een dikke portemonnee en ambitieuze ambities. Marktleider Independer kan zich dan ook voorbereiden op toenemende concurrentie. Mooi, dit houdt de aanbieders scherp.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie