Nieuws

Stijgende zorgkosten voelbaar via apotheek

Dure medicijnen niet meer vergoeden?

maandag 30 juli 2012
Stijgende zorgkosten voelbaar via apotheek

In 2007 maakte Mediq, de grootste apothekersketen van Nederland, 134,5 miljoen euro winst. De apothekers kregen een vaste vergoeding per verstrekt medicijn en deden goede zaken. Vijf jaar later is de winst bijna gehalveerd. Mediq zag de winst in 2011 teruglopen tot 73,4 miljoen euro. De apotheken kunnen vanaf dit jaar zelf onderhandelen met verzekeraars over de vergoeding voor hun diensten. Verzekeraars onderhandelen dus. Maar komt dit de Nederlander echt ten goede?

De vaste vergoeding voor medicijnen werd voorheen ieder jaar vastgesteld. Deze vergoeding was vaak minder dan dat de medicijnen op de vrije markt waard zouden zijn. Dat leverde echter geen problemen op voor de apothekers. Deze konden namelijk profiteren van inkoopvoordeel bij de fabrikant. Ten minste, tot voor kort. De laatste jaren wordt de vaste vergoeding namelijk steeds lager. Bovendien slaan de verzekeraars aan het onderhandelen. Er valt voor de apotheken steeds minder te besparen op inkoop. Die teren in op hun winst.

Gevolgen voor de consument?
Apothekers zijn verplicht om je meer inzicht te geven in hun tarieven. Zo moeten de kosten van medicijnen die de apotheek voor jou vergoedt, voor jou inzichtelijk zijn. Ook kan het zo zijn dat je op termijn misschien meer gaat betalen. De kans is groot dat je apotheek de winst terughaalt op jou als klant. Bijvoorbeeld bij medicijnen die je verzekering niet vergoedt. 

Fabrikanten van medicijnen onder vuur
Een vergelijkbare discussie die nu speelt is dat er vele tonnen aan overheidsgeld worden besteed aan dure medicijnen voor ziektes die weinig voorkomen. Het is goed dat de medicijnen er zijn maar de kosten ervan zijn uit verhouding tot de meerwaarde ervan. Tenmiste, dat is één van de statements die op dit moment wordt genoemd in het kader van deze stijgende zorgkosten. Het college voor zorgverzekeringen pleit zelfs te stoppen met het vergoeden van deze medicatie, om zo de alsmaar stijgende zorgkosten te beperken.

Wie betaalt dit allemaal?
Wie voor zulke bedragen op moet draaien, dat is een ingewikkeld vraagstuk. Bijna net zo ingewikkeld is de vraag waar die prijzen op gebaseerd zijn. Fabrikanten maken hoge onderzoekskosten en moeten de kosten voor de productie vaak terugverdienen door verkoop aan een relatief kleine groep patiënten. Een hoge prijs is dan onvermijdelijk. Daar staat tegenover dat een patiënt vaak geen alternatieven heeft, waardoor de fabrikant onredelijk hoge prijzen kan vragen. De waarheid ligt ergens in het midden.

Ook in de toekomst kan je voor medicijnen terecht bij de apotheek. Wel zullen sommige apotheken het aantal vestigingen of werknemers terug moeten brengen om kosten te besparen. Doen ze dat niet, dan zullen de gestegen kosten elders verhaald moeten worden. Bijvoorbeeld bij de klant. En zo komen de stijgende zorgkosten alsnog bij de patiënt terecht, zonder dat de zorgverzekering duurder hoeft te worden. Een verplaatsing van het probleem, geen oplossing. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie