Nieuws

’Plotselinge’ stijging woningverkopen

Vrijstaande woningen weer gewild

woensdag 18 juli 2012
’Plotselinge’ stijging woningverkopen

Voor het eerst sinds hele lange tijd stijgt het aantal woningverkopen, en fors ook! Het Kadaster registreerde afgelopen juni de organisatie 16.210 verkochte woningen. Dit is maar liefst 69,8 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar. Ook makelaarsvereniging NVM rapporteerde onlangs stijgende woningverkopen. Is dit dan toch het langverwachte begin van een herstellende woningmarkt? Wegwijs zet de verkoopcijfers van de afgelopen jaren op een rij en bekijkt hoe het zit op langere termijn. Eén zwaluw maakt immers nog geen zomer.

De cijfers van het Kadaster lopen circa vier maanden achter op die van de NVM. Dit komt doordat het Kadaster registreert wanneer de woningverkoop daadwerkelijk( bij de notaris wordt verwerkt. De NVM is actueler en meet het moment van (voorlopige) verkoop bij de makelaar. Ondanks de verschillende meetmomenten zijn de laatste cijfers van beide instanties positief.

Verkopen afgelopen half jaar
Het bekijken van de cijfers over meerdere jaren heen is zinvol. Juni van dit jaar vergelijk je dus met de juni's van vorige jaren. Het lastige alleen is dat er plotselinge schommelingen per maand plaats kunnen vinden. Als je dus naar de trend op de woningmarkt wil kijken, heb je gegevens over meerdere maanden nodig. De onderstaande tabel maakt duidelijk dat de geregistreerde verkopen over juni 2012 nog niet direct een juichstemming veroorzaken. Maar vergeleken met de eerste helft van vorig jaar is er wel sprake van een stijging.  In 2010 gingen er echter in dezelfde periode veel meer huizen over in andere handen.

Woningverkopen 

Verkopen omhoog door overheidsmaatregelen
Wat is de oorzaak van deze stijging? Hoofdoorzaak van de gestegen woningverkopen bij het Kadaster zijn maatregelen die de overheid wilde nemen. De verlaagde overdrachtsbelasting zou per 1 juli 2012 weer omhoog gaan. Deze verhoging is er uiteindelijk niet gekomen maar diverse kopers hebben besloten hun slag toch alvast te slaan. De kopers hebben hun aankoop snel doorgevoerd om de beoogde verhoging voor te zijn. Dit roept gelijk de vraag op of er daadwerkelijk sprake is van een trend of van een kortstondige opleving.

Vrijstaande woningen
Het Kadaster registreerde voor alle woningtypes stijgende verkopen, hetgeen bijzonder is. Het meest in trek was de vrijstaande woning. Daar werden er in juni van dit jaar ruim 2.000 van verkocht; bijna een verdubbeling van vorig jaar. Dat de duurdere woningen gewild waren, was ook terug te zien in waarde van verkochte woningen die het Kadaster in juni registreerde. Deze steeg van gemiddeld € 228.010 naar € 240.433.

Wat betreft provincies is Noord-Brabant koploper met 95,7 procent meer verkochte woningen ten opzichte van juni 2011. Bijna een verdubbeling. Friesland, de laatste in de rij, deed het met 47,1 procent meer verkopen ook nog goed.

Pas over enkele maanden weten we of de gestegen verkopen een eenmalige opleving waren. Het risico hierop is helaas groot. Kopers hebben het aankoopbesluit sneller genomen en voor andere wachtenden is er op dit moment geen prikkel om snel tot actie over te gaan. Dit wordt pas anders zodra duidelijk is wat de overheid in 2013 van plan is. De aankoop niet uitstellen tot volgend jaar kan best eens lucratief uit gaan pakken, gelet op de huidige politieke standpunten. Meer weten over het al dan niet maken van een aankoopbeslissing op dit moment? Vul de onderstaande informatiekaart in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie