Nieuws

Op vakantie met de auto? Opletten geblazen!

Minder weg in eigen land

woensdag 4 juli 2012
Op vakantie met de auto? Opletten geblazen!

Naast het zeer wisselvallige klimaat in Nederland heeft ook de crisis heeft ook invloed op ons vakantiegedrag. Korte tripjes worden ingeruild voor langdurige vakanties. Dit lijkt niet logisch, omdat langere vakantie doorgaans duurder zijn. We gaan echter minder vaak weg en kiezen dan voor één langer verblijf. Wie deze zomer met een volgepakte auto het vakantiegeluk opzoekt, moet rekening houden met tal van regels in het buitenland. Variërend van brandblussers tot verplichte alcoholtesters. Wie geen discussie met de Spaanse 'Policía' wil riskeren, gaat goed voorbereid op pad.

Voor afwijkende wetgeving hoef je niet ver te rijden. Al in Duitsland is het zo ver. Daar, net als in Oostenrijk, is het hebben van een verbanddoos verplicht. In Oost en Zuid-Oost-Europa is het raadzaam een brandblusser mee te nemen om geen boete te incasseren. De Fransen staan bekend om hun uitstekende wijnen. Wie na een wijntje toch in de auto stapt, dient zelf te controleren of dit wel verantwoord is. Een blaaspijpje voor een alcoholtest is namelijk verplicht in Frankrijk. De boete die volgt wanneer je niet over een blaaspijpje beschikt, bedraagt € 11. Weinig afschrikwekkend dus. Voor een detectie-apparaat voor flitspalen zijn de Fransen duidelijk minder tolerant, de overtreder ontvangt in dat geval een boete van € 1.500.

Reservebril moet mee
Brildragers moeten opletten bij het betreden van Portugal, Zwitserland, Spanje, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Zij dienen in het bezit te zijn van een reservebril. In Spanje is het rijden met een caravan verder niet toegestaan zonder een markeringssticker. Althans, wanneer de auto plus caravan langer is dan 12 meter. Bij tankstations net over de Spaanse grens kan een dergelijke sticker worden aangeschaft.

Niet onverzekerd op vakantie
Wegwijs peilde in de afgelopen tijd waar lezers het liefst een reisverzekering sluiten. De verzekeraar was met 63 procent het populairst. Ook advies inwinnen bij een financieel adviseur was met 20 procent in een veel gekozen optie. Opvallend is dat nog maar 4 procent de reisverzekering bij de reisorganisatie sloot. Een teken dat reisbureaus zich toeleggen op hun hoofdactiviteit en het verzekeren overlaten aan partijen die daar meer verstand van hebben. Toch nog één op de zeven mensen zegt geen verzekering af te sluiten; inbraken in de tent, caravan of vakantiehuis op de koop toenemend.

Minder in eigen land
Nederland is wat minder populair geworden als vakantieland voor de lange vakantie. In 2011 althans. In 2011 waren dit er 8,3 miljoen, minder dan de 8,7 miljoen in 2009. Een toenemend aantal vierde juist in het buitenland vakantie. Overigens zit het besparen op vakanties met name tussen de oren. Over heel 2011 gezien hebben vakantiegangers namelijk hetzelfde  uitgegeven als in de jaren ervoor. De vakantiebesteding steeg in de zomerperiode van 9,2 naar 9,6 miljard euro. De wintersport is daar de dupe van geworden. In de winterperiode daalden de uitgaven van 5,9 naar 5,5 miljard euro.

Zo maar in de auto stappen en het avontuur tegemoet rijden is niet verstandig met alle verschillende regels. Het is jammer wanneer een vakantie begint of eindigt met een forse boete. Wellicht dus toch even een brandblusser halen en de reservebril inpakken.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie