Nieuws

NVM meldt lichtpuntje op woningmarkt

Meer woningen verkocht, prijs verder omlaag

donderdag 12 juli 2012
NVM meldt lichtpuntje op woningmarkt

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) ziet een lichtpuntje op de woningmarkt. Ten opzichte van het eerste kwartaal dit jaar verkochten NVM-makelaars in het tweede kwartaal maar liefst 20,2 procent meer woningen. Het blijft echter bij een lichtpuntje in een verder vrij donkere tunnel. Het aantal verkopen is in historisch perspectief nog steeds laag en ondanks de gestegen verkopen zette de prijsdaling door. De gemiddelde woning staat bij een NVM-makelaar voor € 215.000 in de etalage. De richting van de woningmarkt wordt in de komende grotendeels bepaald door de vraag welke politieke partijen het land besturen en welke politieke besluiten er vallen.

De woningmarkt wordt geregeerd door (tijdelijke) maatregelen van de overheid. Lang was bijvoorbeeld niet duidelijk of de naar twee procent verlaagde overdrachtsbelasting op dit niveau zou blijven. Inmiddels is duidelijk dat dit ook na 1 juli het geval is. Veel kopers besloten om het besluit niet af te wachten en kochten voor die tijd de woning die ze op het oog hadden. Een andere reden voor een aankoop is de aangepaste grens voor NHG hypotheken. Tot 1 juli konden huizenkopers een NHG-hypotheek aanvragen wanneer de kosten voor totale aankoop van de woning niet meer bedroegen dan €  350.000. Dit bedrag is per juli teruggebracht naar € 320.000, waardoor minder kopers van duurdere woningtypen ervoor in aanmerking komen.

Verkopen op jaarbasis gedaald
Het bovenstaande is de belangrijkste reden voor de gestegen verkopen in het tweede kwartaal van dit jaar. Daar komt nog bij dat in het tweede kwartaal er traditioneel meer woningen verkocht worden. In de maanden april, mei en juni van dit jaar bedroeg het aantal 22.554. Fors meer dan de  18.771 in het kwartaal ervoor. Kanttekening is dat dit eerste kwartaal extreem slecht was. Het is dan ook zinvol om de gegevens op jaarbasis te vergelijken. Dan blijkt het tweede kwartaal vorig jaar beter te zijn geweest. Vergeleken met nu gingen destijds 307 meer woningen over de NVM-toonbank. Vergeleken met een topjaar als 2007 is het verschil helemaal ontluisterend, met circa 38.000 verkopen in één kwartaal.
 
Prijs niet verlagen is niet verkopen
De NVM meldt een gemiddelde woningprijs van € 215.000. Licht lager (-0,7%) dan de prijs in het eerste kwartaal. Op jaarbasis daalde de gemiddelde woningprijs 6,3 procent. De NVM constateert dat het 'aanpassen' van de vraagprijs noodzakelijk is voor het slagen van de woningverkoop. Kortom, wie geen water bij de wijn doet, heeft weinig kans op interesse van kopers. Niet iedereen volgt dit advies op. Van de woningen die langer dan een half jaar te koop staan, heeft 24 procent van de verkopers nooit een prijsaanpassing gedaan. Een ander deel, 16 procent, verlaagde de verkoopprijs wel maar deed dit langer dan zes maanden geleden. Kansloos in de huidige markt, zo stellen de makelaars.

Waar gaat het naartoe?
De kans dat de woningmarkt in het derde kwartaal opbloeit is klein. Veel mogelijke kopers zullen afwachten wat er gebeurt na de verkiezingen. Na de verkiezingen is het afwachten wat  de partijen voor woningbeleid gaan voeren. Bijvoorbeeld het beperken van subsidies voor starters en de verplichting een hypotheek annuïtair af te lossen, beperken het bedrag waarvoor een woning aangekocht kan worden. Het is onduidelijk wat er verder nog op de politieke agenda komt.

Ondanks de moeizame vooruitzichten, zullen bezuinigingen van de overheid er later dit jaar voor zorgen dat mensen toch overgaan tot kopen. Aangezien de fiscale voordelen vanaf 2013 afnemen, is het immers aantrekkelijk om voor die tijd actie te ondernemen. Ook is de verwachting dat de woningprijs op termijn op zijn minst stabiliseert. Zoals Wegwijs eerder al berekende, staat de woningprijs onder het niveau dat logisch zou zijn op basis van het verleden. Het vereist geduld, maar vanaf 2013 zal het nu nog zwakke lichtje op de woningmarkt in kracht toenemen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie