Nieuws

Hoe kies je een goede makelaar?

Tips voor een goede zelftest

vrijdag 13 juli 2012
Hoe kies je een goede makelaar?

Wie een gemiddelde straat in kijkt, ziet op dit moment aan één of meerdere ruiten een opvallend driehoeksbord geplakt. Het bord bevat, naast meestal een opvallende kleur, een naam en een telefoonnummer. Het zijn de overbekende makelaarsborden waar we het over hebben. Wie zelf zo'n bord inclusief makelaar nodig heeft, kan een rondje door de straat lopen, de namen van de makelaars noteren en een belronde doen. Maar hoe weet je nou wie een goede makelaar is?

Makelaars kun je op verschillende manieren beoordelen. De gemakkelijkste manier is de persoonlijke manier. Het ligt voor de hand dat je de makelaar uitnodigt en kennis met hem maakt. Je kunt dan zien of de persoon jou bevalt. Echter, je kent de makelaar dan wél als persoon maar nog niet als verkoper van jouw huis.

Test je makelaar
Om te zien hoe deze makelaar, of beter gezegd het kantoor waar deze makelaar werkzaam is, de verkoop aanpakt, maak je simpelweg een afspraak voor het bezichtigen van een andere woning. De toetsingscriteria zijn vervolgens vrij logisch maar zetten we toch even voor je op een rij:

  • Is de makelaar op tijd?
  • Maakt de makelaar een ervaren indruk of krijg je de mededeling dat hij "eigenlijk niet verantwoordelijk is voor de woning" en daardoor niet zoveel weet, maar degene die dat wel is, "helaas niet kon komen"?
  • Heeft de makelaar zich goed ingelezen in de woning? Kent hij het bouwjaar? Wat weet hij van de bouwkundige staat en specifieker nog, van de fundering? Wat weet hij over de bewoners, de renovaties en de straat? Ofwel: kan hij je écht goed informeren?
  • Hoe is de makelaar als verkoper? Laat hij je volledig vrij of informeert hij naar jouw mening en / of interesse? En zegt hij bij het afscheid slechts "tot ziens" of heeft hij het over een eventuele vervolgafspraak of een moment waarop je terugkoppeling zult geven? Of slaat hij wellicht te ver door en vraagt hij of je al een bod wilt doen?
  • Wat hoor je van de makelaar ná je bezoek? Stuurt hij je netjes aanvullende informatie na de afspraak? Belt hij nog eens, bijvoorbeeld na een week, om je mening te polsen? Of hoor je nooit meer iets van de makelaar?

Conclusie van je test
Bij alles geldt simpelweg: oordeel zelf wat je het prettigst vind. Gemiddeld moet een makelaar niet te opdringerig zijn, maar tegelijkertijd assertief genoeg om een geïnteresseerde koper over een eventuele drempel te helpen. Soms zijn het maar kleine minpunten waardoor een potentiële koper afhaakt; minpunten die je als verkoper eenvoudig kunt verhelpen, bijvoorbeeld door het plaatsen van een nieuwe schutting, het stucen van een wand, het verven van een kamer of het repareren van een tweetal deuren. Een goede makelaar helpt je om hierin te adviseren.

Makelaars online beoordelen?

Het beoordelen van makelaars op internet staat nog in de kinderschoenen . Op de website wieisdebestemakelaar.nl kun je een beoordeling achterlaten. En dat is hard nodig, want het aantal beoordelingen is nu bijzonder laag. De vraag is of deze website het zal gaan redden of dat te zijner tijd partijen als Independer deze taak op zich nemen.

Vraag rond
Naast het zelf testen, is de beste methode nog steeds: vraag om je heen. Zie je een 'te koop'-bord met een 'verkocht'-sticker eroverheen, bel dan gewoon eens aan bij de eigenaren van de woning en vraag hun om de mening van de makelaar. Aangezien het huis verkocht is, zullen ze op een bepaalde manier tevreden moeten zijn over het resultaat. Maar de gemiddelde Nederlander is kritisch genoeg om ook de minpunten aan te geven.

Hak je uiteindelijk een knoop door maar valt de prestatie van de makelaar je toch tegen, neem dan de paar honderd euro die je dit kost voor lief en vertrek naar een andere makelaar. De ergernis of het resultaat van het blijven bij je huidige makelaar kan je namelijk veel meer kosten. Spreek vooraf samen een bedrag af waartegen je mag vertrekken, indien nodig. Helemaal gratis zal niet lukken, want de makelaar moet zelf altijd kosten maken voor jou. Maar het vooraf bespreken hiervan kan je uiteindelijk flink wat geld besparen. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie