Nieuws

Geduld met de Grieken nu echt op

Einde aan stijging aandelenkoers

maandag 23 juli 2012
Geduld met de Grieken nu echt op

Vorige week was de sfeer in Europa ronduit positief. Maar nu, na het weekend, is het helemaal omgeslagen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is van plan de hulp aan Griekenland stop te zetten. De reden: de Grieken bezuinigen niet snel genoeg. En ook omtrent Spanje nemen de zorgen toe. De Spaanse regering betaalt meer rente dan ooit bij het aangaan van een lening. Onrust dus, die doorslaat op onze aandelenbeurs. Nederland wordt wederom meegezogen in de mediterrane malaise.

Het is de vraag of het IMF daadwerkelijk de stekker uit de steun aan Griekenland zal trekken. In Europa is een groot politiek steekspel gaande waar betrokken partijen elkaar met dreigementen bestoken. Duitsland en nu ook het IMF lopen voorop in de kritiek op de hulp aan de Grieken.

Grieken eruit?
Op de financiële markten gaan veel deskundigen er al vanuit dat het land vroeg of laat de EU zal verlaten. In de meeste landen is het animo voor wederom extra steun laag. Politici kunnen het nauwelijks verkopen en brengen zelfs de populariteit van hun partij in gevaar door nieuwe hulp voor te stellen. Veel banken en organisaties hebben de investeringen in Griekenland al drastisch teruggebracht. De totale schade van een mogelijk failliet Griekenland is dan ook te overzien. Maar als we de Grieken laten vertrekken, wat dan te doen bij de Spanjaarden?

Spaanse rente naar nieuw record
De rente die de Spaanse overheid betaalt bij het aangaan van leningen (met een looptijd van tien jaar) is gestegen tot boven de 7,5 procent. Dit nieuwe record geeft aan dat investeerders er helemaal niet gerust op zijn dat de Spaanse regering de crisis het hoofd kan bieden.

Eerder daalde de rente voor leningen van de staat nog, nadat de EU twee weken geleden 800 miljoen euro beschikbaar stelde. Dit geld ging vooral naar Spaanse banken die in geldnood zitten. Niet alleen financiële instellingen hebben steun nodig. Eerder al klopte de provincie Valencia aan voor hulp. Recent gaf ook Murcia aan tot 300 miljoen euro nodig te hebben. De angst bestaat dat er nog meer regio's bijkomen die de centrale overheid opzadelen met een te zware schuldenlast.

Water naar de zee dragen
Ook in Nederland is te zien dat de schrik er goed in zit. De koers van aandelen daalde fors. Zo daalde het aandeel ING meer dan 7 procent en leverden ook de andere banken flink in. Zeker wanneer Italië en Spanje verder in de problemen komen, is dit voor Nederlandse ondernemingen een probleem. Al het geld dat in deze landen is geïnvesteerd, kan mogelijk niet meer terugkomen.

De euforie van de 'campingrally' op de aandelenbeurs vorige week bleek wat voorbarig. Al snel neemt de Europese realiteit het weer over. Voorlopig is het simpelweg afwachten wat regeringen en de Europese Centrale Bank beslissen en hoeveel meer schulden de zuidelijke landen nog communiceren.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie