Nieuws

Consument eindelijk aan zet bij oversluiten hypotheek

Banken hebben het nakijken

dinsdag 3 juli 2012
Consument eindelijk aan zet bij oversluiten hypotheek

Consumentenorganisaties enerzijds, de banken anderzijds. De eerste groep heeft nu gewonnen. Banken worden per januari 2013 gedwongen om minimaal 3 maanden vóór het aflopen van een rentevaste termijn de nieuwe hypotheekrente duidelijk te maken bij hun klanten. Bovendien moet die rente hetzelfde zijn als bij nieuwe klanten, behalve als klanten een 'hoger risicoprofiel' hebben. Meer transparantie dus. Maar de noodzaak tot vergelijken blijft onverminderd aanwezig.

Een verlengingsvoorstel van de hypotheek ontvang je op dit moment wanneer het de bank uitkomt. Hier zijn geen duidelijke regels voor. Het voorstel wordt gestuurd binnen een bepaalde periode voor het aflopen van de rentevaste termijn. Banken vertalen dit meestal met "één maand". Heb je je rente 5 jaar vastgezet, dan komt het verlengingsvoorstel dus één maand vóór 5 jaar na het sluiten van je hypotheek. Heb je je rente 10 jaar vastgezet, dan komt het één maand vóór 10 jaar.

Eén maand zoeken is te kort
De huidige Minister van Financiën, Jan Kees de Jager, was het hier niet mee eens. Eén maand is te kort om elders een andere hypotheek te zoeken, te beoordelen en af te sluiten. Dit is een proces dat, zeker deze tijd, langer duurt dan één maand.

Dezelfde rente voor nieuwe en bestaande klant
Waar De Jager het ook niet mee eens was, was dat nieuwe klanten een lagere rente betaalden, dan vaste klanten. Verlengingsvoorstellen waren bijna altijd hoger dan de voorstellen voor nieuwe klanten. Een verschil van soms meer dan € 2.500 per jaar bij een gemiddelde hypotheek. Staat die rente weer 10 jaar vast, dan is het 'verlies' maar liefst € 25.000.

De Jager zegt nu dat er geen verschillen meer mogen zijn tussen oude en nieuwe klanten, tenzij er een aanzienlijk risicoverschil is. Wat dat inhoudt, is nu nog onduidelijk. Wel is het oppassen geblazen. Twee juristen met een vast contract kunnen dus nog steeds een ander tarief aangeboden krijgen dan en zelfstandig ondernemer. Hetzelfde geldt voor beroepen die minder ver uiteen liggen. Banken kunnen in bepaalde mate blijven variëren. Hoe precies, dat is nu nog niet duidelijk.

De maatregelen van De Jager pakken positief uit voor de consument. De bankklant die zich liever niet bezighoudt met financiële zaken en klakkeloos het nieuwe aanbod van de bank accepteert, komt hierdoor beter uit. Echter, de kritische consument die wél vergeleek, betaalt vrijwel altijd minder voor zijn of haar woning. Er is namelijk maar een hele kleine kans dat die voordelige hypotheekverstrekker van vijf of tien jaar geleden, nu nog steeds de voordeligste is. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste aanbieder bedraagt nu wederom 1%, ofwel: € 2.500 per jaar. Een overzicht van de laagste hypotheekrentes vind je hier.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie