Nieuws

Campingsfeer op aandelenbeurs?

Aandelenkoersen omhoog door bedrijfscijfers

vrijdag 20 juli 2012
Campingsfeer op aandelenbeurs?

Een bekend fenomeen op de aandelenbeurs is de zogenoemde 'campinghausse'. Deze term verwijst naar de zomer van 1997. Destijds werden massaal aandelen gekocht doordat de waarde van aandelen snel steeg. Aangezien het vakantietijd was, moesten beleggers zelfs op de camping actief zijn om de boot niet te missen. Ook nu zijn beleggers tijdens het aanbreken van de vakantieperiode enthousiast. Na enkele sombere weken krabbelt de beurs op. De winsten van bedrijven winnen het even van de zorgen over de crisis in Europa. Meenemen dus, die laptop of iPad.

In de afgelopen maanden bepaalden zorgen over Europa de stemming onder beleggers. De overheidsschulden van landen als Spanje en Italië zorgden voortdurend voor dalende aandelenkoersen. Deze zorgen zijn even naar de achtergrond verdwenen door meevallende winstcijfers van bedrijven. Logisch, want uiteindelijk is het de winst die bepaalt of het slim is om aandelen te kopen.

Bedrijfscijfers maken beleggers enthousiast
In deze periode maken veel ondernemingen de resultaten over het afgelopen kwartaal bekend. In Nederland zijn het onder andere ASLM en Akzo Nobel die de show stelen met beter dan verwachte resultaten. De koers van deze industriële ondernemingen steeg  in enkele dagen meer dan acht procent. De Nederlandse beurs stond het goede nieuws in de plus en noteerde de hoogste stand (boven de 320) sinds begin april. In de komende weken maken meer bedrijven hun resultaten bekend, bijvoorbeeld Philips, Unilever en Randstad. Belangrijke momenten omdat beleggers door de cijfers een indicatie krijgen of de crisis veel vat heeft op de ondernemingen en dus op aandelen.

Hoe zit het met de Spanjaarden en Italianen?  
De stijgende beurs is overigens geen teken dat de crisis in Europa is opgelost. De rente die de Spaanse overheid betaalt voor het aangaan van een lening staat met circa zeven procent onverminderd hoog. Een teken dat investeerders minder vertrouwen hebben in de financiële stabiliteit van de Spanjaarden. Nog geen twee weken geleden was een dergelijke rentestand reden voor paniek en dalende koersen op de aandelenbeurzen. Daarnaast wil het ook in de VS nog niet vlotten met de economie. Problemen die beleggers voorlopig even negeren maar die vroeg of laat de aandacht krijgen.

Kopen of niet?
De vraag blijft staan of het nu verstandig is om aandelen te kopen. Een compleet sluitend antwoord hierop heeft niemand. Toch kan gesteld worden dat de waardering van bedrijven nu laag is. Met andere woorden, door de angst onder beleggers zijn aandelen relatief voordelig. Dit heeft toch gevolg dat je voor een lager bedrag kan investeren in die bedrijven. De angst onder beleggers is dat bedrijven lange tijd minder winst zullen maken doordat bedrijven en particulieren minder uitgeven. In de komende weken zal uit bedrijfscijfers blijken of dit terecht is. Uiteindelijk blijft beleggen altijd iets voor de langere termijn.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie