Nieuws

Beperkt renteverschil bij sparen toch de moeite waard

Steeds meer voorstander van vaste spaarrente

donderdag 26 juli 2012
Beperkt renteverschil bij sparen toch de moeite waard

Een spaarrekening biedt op het moment maximaal 2,8% rente. Dat is simpelweg erg weinig. Toch sparen wij als voorzichtige Nederlanders enthousiast  door. Een spaarrekening is bedoeld als appeltje voor de dorst in onzekere tijden, maar naast een stuk zekerheid levert het ons nu dus weinig op. Met een kwart hoger rendement wordt de termijndeposito een steeds aantrekkelijker alternatief. Hoe werkt dat precies?

Een termijndeposito (of spaardeposito) is een spaarrekening waar je geld voor een bepaalde periode wegzet. Je kunt dat geld dan niet tussentijds opnemen. In ruil daarvoor krijg je een hogere rente. Deze spaarvorm wordt steeds populairder; een jaar geleden was slechts 6% van de spaarrekeningen een termijndeposito, nu is dat ruim 37%.

Hoe lang kun je je spaargeld missen?
De belangrijkste vraag bij het openen van een depositorekening: voor welke periode zet je een bedrag weg? Er zijn opties voor iedere situatie, met wisselende termijnen en inleg. Met name de termijn is een belangrijke factor voor de geboden rente. Meestal geldt: hoe langer de bank over je geld kan beschikken, hoe hoger  de geboden rente. Deze regel gaat overigens niet altijd op maar in het gros van de gevallen wel. De meeste spaarders kiezen ervoor hun geld  één tot drie jaar vast te zetten. Wat ze daarvoor terugkrijgen, is te zien in het onderstaande overzicht.

Voordeligste aanbieders bij een eenmalige inleg van € 25.000 voor een termijn van 3 jaar:
- Yapi Kredi Bank: 3,50 % 
- Amsterdam Trade Bank: 3,30 %
- The Economy Bank: 3,30 %
- Argenta: 3,25 %
- Credit Europe Bank: 3,25 % 
- Anadolubank: 3,05%

Zoals te zien, levert een spaardeposito meer op dan een gewone spaarrekening: maximaal 3,5 % tegenover maximaal 2,8 %. Geen huizenhoog verschil, maar toch ontvang je zo moeiteloos een kwart meer rente.

Tussentijds geld opnemen onredelijk duur
Er zitten natuurlijk wel nadelen aan een spaardeposito. Wat gebeurt er als je het geld vóór het einde van de termijn terug wil hebben? Sommige banken, waaronder WestlandUtrecht Bank en MoneYou, bieden de mogelijkheid zonder extra kosten geld op te nemen.

Raak je onverhoopt werkeloos en heb je je spaargeld opeens hard nodig, dan kun je ook bij bijvoorbeeld ING, Rabobank of ABN AMRO tussentijds geld opnemen. Ten minste, als je bereid bent een flinke boete te betalen in de vorm van een rentekorting (1% tot 5%) of opnamekosten (0,5% tot 10%). Wil je de eerder gestorte inleg van € 25.000 opnemen, dan kan dat je dus tot € 2.500 kosten. Een enorme bedrag, waar je normaalgesproken drie tot vier jaar voor moet sparen.

Daarnaast zijn er zelfs partijen waar je onder geen beding tussentijds geld kunt opnemen. Daaronder vallen bijvoorbeeld Yapi Kredi Bank en Amsterdam Trade Bank. Het mag duidelijk zijn dat dit soort 'details' van groot belang zijn bij het uitkiezen van een nieuwe spaarvorm.

Controleer of je geld veilig is
Grote namen als AEGON (2,70 %), Reaal (2,25 %), SNS Bank (2,25 %), Rabobank (2,15 %), ABN AMRO (1,90 %) en ING (1,65 %) bieden een flink lagere rente dan bovenstaande wat minder bekende partijen. Waarom zoveel mensen toch bij deze partijen hun spaargeld stallen, is eigenlijk een raadsel. Wellicht dat de reclamecampagnes deze partijen bekendheid en daarmee 'vertrouwen' geven.

De meeste banken worden gedekt door het depositogarantiestelsel. Dit betekent dat de Nederlandsche Bank garant staat voor bedragen tot € 100.000, mocht je bank in problemen komen. Je kunt hier controleren of deze regeling ook voor jouw bank geldt. Let wel op de herkomst van een bank. Argenta is bijvoorbeeld een Belgische aanbieder, deze valt onder het Belgische depositogarantiestelsel. Dit werkt met vergelijkbare voorwaarden als het Nederlandse garantiestelsel, maar in de praktijk zul je bij problemen bij de Belgische toezichthouder terechtkomen.

Ben je er zeker van dat je je spaargeld voor een langere periode kunt missen, dan is een deposito een interessante optie. Met de lage spaarrentes en onvoorspelbare aandelenkoersen ontvang je zonder risico toch een kwart meer rente. De meeste deposito's zijn eenvoudig online af te sluiten, zonder startkosten en met inleg naar keuze.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie