Nieuws

Spaarrente verlaagd na hoge ‘lokrente’

Hoogste spaarrente momenteel 2,8 procent

donderdag 7 juni 2012
Spaarrente verlaagd na hoge ‘lokrente’

Klanten met een Delta Lloyd-spaarrekening worden voor de gek gehouden. Samen met Ohra opende het bedrijf begin september een offensief om meer spaargeld binnen te halen. De bankverzekeraars verhoogden destijds hun spaarrentes fors tot 2,9 procent voor vrij opneembaar tegoed. Daarmee boden ze in één klap de hoogste spaarrente van Nederland. Inmiddels zijn de doelstellingen blijkbaar gehaald en is de rente weer teruggebracht tot een karige 2,1 procent. Eens per jaar een bank zoeken voor je spaargeld is dus niet meer voldoende.

De hoge spaarrente waar Delta Lloyd en Ohra (allebei onderdeel van de Delta Lloyd groep) mee adverteerden was slechts een lokkertje van zeer korte duur. Het rendement op hun rekeningen nam in iets meer dan een half jaar af met bijna 30 procent! Nu volgen de spaarrentes altijd ongeveer de kapitaalmarktrente, die door tussenkomst van de ECB in dezelfde periode ook afnam, maar zelden met zo'n enorm verschil. De vergelijkingswebsite vanspaarbankveranderen.nl constateert dat banken steeds sneller hun rentes terugbrengen na een stijging.

Spaargeld binnen? Rente omlaag!
In het verleden hanteerden banken andere trucs om goedkoop geld te beheren van spaarders. Regelmatig werden er nieuwe soorten spaarrekeningen met hoge rentes geïntroduceerd. Langzaam maar zeker bouwde de bank het rentepercentage af, tot ze weer een nieuwe aantrekkelijke rekening met een nieuwe naam introduceerde. Spaarders die nog de oude spaarrekening aanhielden kregen daarop een rente die verre van marktconform was. Sinds kort is daar verandering in gekomen en verschijnen er amper meer nieuwe spaarrekeningen. Het leek er op dat de banken hun leven hadden gebeterd.

Maar niets is minder waar. Sinds banken meenden dat dit systeem niet transparant genoeg is voor hun klanten, wordt er gewoon meer gespeeld met de volumeknop van de rentestand. Eventjes vol open zetten en de nieuwe klanten stroomden vanzelf binnen. Doelstelling gehaald en de volumeknop wordt weer net zo snel weer dichtgedraaid. Ongetwijfeld verdwijnen er een aantal oplettende spaarders, maar degenen die dachten voorlopig goed te zitten met hun spaarcenten hebben pech: in één zucht is de spaarrente weer abominabel.

Hoogste rente bij ING-dochter
Het is daarom meer dan vroeger van belang om regelmatig te controleren of de geboden spaarrente nog concurrerend is. Vooral grote banken als Rabobank, ING, en ABN Amro bevinden zich qua spaarrente in de laagste regionen van de markt. Opvallend is dat hun dochterondernemingen, MoneYou van ABN en WestlandUtrecht van ING juist wel relatief een hoog rendement bieden op spaargeld. Momenteel is de hoogste spaarrente in Nederland 2,8 procent, te verkrijgen bij WestlandUtrecht.

De spaarrekening met vrij opneembaar tegoed is een zeer veilige, maar weinig renderende vorm van vermogensbeheer. Gezien de recente volatiliteit van de rentestanden, kan het raadzaam zijn om spaargeld tijdelijk vast te zetten op een zogenaamde depositorekening. Gezien de kans op rentestijgingen op termijn, lijkt vastzetten voor maximaal één jaar verstandig.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie