Nieuws

Spaarrente daalt verder

Banken willen geld langer vasthouden

maandag 25 juni 2012
Spaarrente daalt verder

Beleggen in aandelen is een risico. Het alternatief, het geld op een spaarrekening zetten, is echter weinig aantrekkelijk. Spaarders krijgen steeds minder rente voor hun inleg. Ook in de afgelopen weken verlaagden diverse banken hun spaarrente. De karige spaarobrengst is het gevolg van ontwikkelingen op de internationale financiële markten. Ontwikkelingen die op korte termijn niet drastisch zullen veranderen. Spaarders moeten dan ook geduld hebben bij het wachten op  hogere spaarrentes.

De meest recente dalingen van de spaarrente komen van Robeco en Ohra. Eerder deze maand schroefden ook onder andere Friesland Bank, MoneYou, ING en Rabobank de rente terug. Wanneer er een sporadische verhoging te melden valt, gaat dit veelal om rekeningen waarbij het spaarsaldo een bepaalde tijd vaststaat (depositorekening). 

Euribor trekt spaarrente omlaag
Banken baseren hun spaarrente met name op de zogenoemde Euribor-rente. Dit is de rente die banken rekenen wanneer ze aan elkaar geld lenen. De rente voor een dergelijke lening met een looptijd van drie maanden is in de afgelopen tijd sterk gedaald. Zo bedroeg deze rente in oktober vorig jaar nog 1,54 procent. Begin februari van dit jaar stond er 1,12 procent op de teller en op 22 juni was hier slechts 0,65 procent van over. Deze rente is gedaald omdat er minder vraag is naar geld. Er worden minder hypotheken verstrekt en ook bedrijven zijn voorzichtiger met investeren en lenen hierdoor minder. Daar komt nog bij dat banken tegen lage kosten leningen kunnen afsluiten bij toezichthouders als de Europese Centrale Bank (ECB). Deze instanties willen met het uitlenen tegen lage kosten voorkomen dat de Europese economie nog verder krimpt.

Top-5 rente reguliere spaarrekening
Momenteel kun je maximaal 2,72 procent rente krijgen op een spaarreking waarbij het saldo dagelijks opneembaar is. SNS eist als enige grotere Nederlandse bank een positie op in de top 5, ABN Amro en Rabobank komen niet verder dan 2,1 procent. ING heeft zelfs maar 1,9 procent over voor het spaarsaldo van haar klanten. De onderstaande banken vallen allen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Hierdoor wordt het spaargeld tot € 100.000 gegarandeerd door de Nederlandse staat, mocht de bank in de problemen komen.   

Overzicht hoogste spaarrente:

Bank Naam rekening Jaarlijkse spaarrente
LeasePlan Bank Internetsparen 2,72 %
Centraal Beheer RentePlus Rekening 2,70 %
MoneYou Spaarrekening 2.70 %
WestlandUtrecht Bank    SpaarOnline Rekening    2.70 %
SNS Bank Internet Sparen 2,70 %


Banken willen geld langer vasthouden
Alleen wanneer banken er zeker van zijn dat ze spaargeld voor een lange tijd in bezit hebben, willen ze wat extra rente bieden. In dat geval moet de spaarder echter zijn geld voor meer dan vijf jaar op de rekening laten staan. En zelfs dan blijft de maximaal te behalen rente steken op drie procent. Weinig aantrekkelijk, omdat bij een stijging van de marktrente op langere termijn de spaarder niet meeprofiteert wanneer zijn geld vaststaat op een deposito.

Een interessantere optie is een deposito met een looptijd van bijvoorbeeld negen maanden. Hiervoor krijgt de spaarder bij aanvoerder Garantibank 2,8 procent. Niet bepaald een vetpot, maar dan ben je als spaarder in ieder geval verzekerd van deze rente. Ook wanneer banken de rente op vrij opneembare spaarreningen verder verlagen in de komende periode.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie