Nieuws

Prijzen woningen weer fors lager

Voor iedere koper 31,62 te koop staande woningen

donderdag 21 juni 2012
Prijzen woningen weer fors lager

Woningeigenaren zien het met lede ogen aan: de woningprijs dalen weer verder. Wie zijn woning mei 2011 verkocht, ontving hiervoor gemiddeld € 240.276. Dit jaar bracht een verkoop in mei nog maar €  228.010 op. In één jaar maar liefst 5% eraf dus. De prijsdaling is deze maand groter dan in de afgelopen maanden. De aanhoudende onzekerheid over de hypotheekrenteaftrek, het enorme aantal te koop staande woningen en de eurocrisis doen de woningmarkt verre van goed. Kopers durven de stap niet te zetten en schuiven de beslissing door naar later.

De cijfers bevestigen het sombere beeld dat eerder ook de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) presenteerde. De cijfers van de NVM zijn actueler omdat het primaire verkoopmoment wordt gemeten (wanneer de voorlopige koopovereenkomst wordt ondertekend). Bij het Kadaster is het meetmoment de overschrijving bij de notaris, die circa drie maanden later volgt of tegenwoordig soms nog langer.

Twee-onder-een-kapwoning woning grootste daler
De twee-onder-een-kapwoning woning heeft de weinig eervolle titel van grootste daler. In mei 2012 lag de gemiddelde verkoopprijs van dit type woning maar liefst  10,5 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Ook appartementen gingen er met 6,6 procent relatief veel op achteruit. De vrijstaande woning behoort al enkele maanden niet meer tot de grootste daler. Desalniettemin leverde de gemiddelde vrijstaande woning 4,2 procent in. Je hebt op dit moment een vrijstaande woning voor gemiddeld € 358.832.                  

Koper heeft keus uit 31,62 woningen
Funda telt momenteel 264.160 te koop staande woningen. Een toename van bijna 10.000 woningen sinds eind 2011. Per koper staan er op dit moment 31,62 woningen te koop. Ook dit zijn er beduidend meer dan de 26,2 eind vorig jaar. Een ongekend hoog niveau.

Dit heeft tot gevolg dat de prijzen onder druk blijven staan. Wanneer een koper geen water bij de wijn wil doen, is de koper immers zo weer vertrokken naar de volgende te koop staande woning die óók voldoet aan alle vereisten van dekoper. Zolang het aantal verkopen kleiner is dan de groei van het aanbod, is een stabilisatie van de prijzen niet te verwachten.

Vertrouwen overal laag
Allerlei factoren zorgen ervoor dat kopers de woningmarkt links laten liggen. Zo speelt onzekerheid over de (eigen) financiële toekomst een rol. De aanhoudende crisis en de komende bezuinigingen maken mensen voorzichtig. In het verlengde hiervan is onduidelijkheid over de kabinetsplannen ook niet bevorderlijk. Wordt de hypotheekrenteaftrek inderdaad stapsgewijs afgebouwd of tovert de nieuwe regering na september weer een nieuw konijn uit de hoed? En hoe zit het met de subsidie voor starters? Uiteraard is een ander groot struikelpunt de verkoop van de huidige woning. Veel woningbezitters zouden wel willen verhuizen, maar doen dit niet omdat ze de huidige woning maar niet kwijtraken.

Kortom, er zal dit jaar veel moeten gebeuren wil de woningmarkt in rustiger vaarwater terecht komen. Tot die tijd is het hopen dat de dalende prijzen op een zeker moment kopers over de streep trekken.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie