Nieuws

Oversluiten hypotheek nu slim?

“Help, wie wil mijn hypotheek?!”

donderdag 14 juni 2012
Oversluiten hypotheek nu slim?

Het jaar 2007. De huizenmarkt bloeide. Woningen waren duurder dan nu, maar desondanks goed betaalbaar. In 2007 stond de hypotheekrente namelijk laag. Je maandlasten vielen mee, zeker omdat je koos voor een rente die maar 5 jaar vaststond. Dat scheelde 0,5% aan rente ten opzichte van een 10-jaar vaste renteperiode. Elke maand hield je hierdoor wat extra geld over. Nu in 2012 moet je je rente opnieuw vastzetten. Overstappen naar een andere bank of ingaan op het rentevoorstel van huidige hypotheekverstrekker? Helaas heb je weinig keus. Al zou je willen oversluiten, dan lukt dat niet. Niemand wil jouw hypotheek hebben. Je bent overgeleverd aan de grillen van je huidige bank. Hoe kan dat?

Een bank die jou een lening verschaft, doet dat meestal op basis van twee voorwaarden. Eén:  je inkomen moet toereikend zijn om de maandelijkse lasten te kunnen betalen. Twee: de hypotheeksom moet aansluiten bij de waarde van je woning. Kom je zonder werk te zitten, krijg je een ongeluk, is een echtscheiding aanstaande of is er een andere reden waardoor je onverhoopt je lasten niet meer kunt betalen, dan zal uiteindelijk je woning verkocht moeten worden. En de bank wil natuurlijk dat deze verkoop genoeg oplevert.

De gevolgen van de waardedaling
Sinds 2008 dalen woningen in waarde. Zo'n 17%. De verkoop van een gemiddelde woning levert je daardoor € 44.000 euro minder op. Maar dat geldt niet voor de hypotheek. De hypotheeksom is nog net zo hoog als vier jaar geleden. Conclusie; een andere bank zou een hypotheek moeten overnemen op een woning die veel te weinig waard is. Veel banken willen en doen dat simpelweg niet.

Oplossing?
Is er een oplossing? Niet echt. Sowieso is het raadzaam om bij een financieel advieskantoor te informeren of er mogelijkheden zijn om over te stappen. Anders dan bij een bank, hebben advieskantoren inzicht in de mogelijkheden en tarieven van de meeste hypotheekaanbieders. Een bank presenteert alleen de tarieven van zichzelf.

Hypotheekrente is laag!
 Op dit moment is de laagste rente (4,3%) voor een hypotheek met een 10 jaar vaste rente nog steeds erg laag. Gemiddeld over de jaren heen bedraagt deze rente zo'n 7%. In 1981 haalde deze zelfs de 13,4%. Oversluiten en direct je rente voor een wat langere termijn vastzetten is dan ook zeker het overwegen waard. Het rentevoordeel kan hierdoor oplopen tot vele duizenden euro's.

Heeft oversluiten nu zin? Het antwoord hierop is "ja". Of het ook kan, is een tweede. Informeren en zien wat de mogelijkheden zijn, is nog de beste oplossing. Dit informeren kan onder meer middels het invullen van onderstaande informatiekaart .

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie