Nieuws

Ons zorgstelsel in 2013

Kwaliteit omlaag of bijdrage omhoog?

donderdag 21 juni 2012
Ons zorgstelsel in 2013

Ondanks dat het Nederlandse zorgstelsel veelvuldig wordt geroemd als ´het beste ter wereld´, vindt de Nederlander het te veel kosten. In een vraag van Wegwijs aan de lezer, zei ruim 53% de kosten te hoog te vinden. De overheid heeft dezelfde mening. Van al het geld dat de overheid uitgeeft, gaat 29% (74,5 miljard euro) naar de zorg. Een ongewenste en onhoudbare situatie volgens Den Haag. En daarom moet de Nederlander meer gaan betalen. Dezelfde Nederlander die zorg nu al te duur vindt.

Eerst nog even de volledige cijfers naar aanleiding van de vraag van Wegwijs. 53% van de Nederlanders vindt de zorg dus te duur. 37% vindt het bedrag 'redelijk', 6,5% vindt het 'goedkoop' en 3,5% heeft geen mening. Hoewel het zorgstelsel geroemd wordt, vindt een meerderheid van de Nederlanders het nu dus al te duur. Dit percentage zal uiteraard stijgen als de bijdrage van de Nederlander groter wordt. Gemiddeld betaal je bijna 300 euro per maand aan je zorgverzekering. Jijzelf zo'n 100 euro per maand en je werkgever ongeveer 200 euro.

Oorzaak onbekend
De Nederlandse zorg komt onder druk te staan. Waar dat aan ligt? Aan de tarieven van artsen? Aan het gebrek aan efficiënte bedrijfsvoering in een ziekenhuis? Aan de hoge Nederlandse kwaliteitsstandaarden? Aan een gebrek aan concurrentie tussen de ziekenhuizen? Het is iets waar op dit moment druk onderzoek naar wordt gedaan. Feit is: deze zaken zijn op korte termijn niet op te lossen. Maar de hoge uitgaven in Nederland, die moeten simpelweg omlaag. Maar hoe?

Eigen bijdrage voor bezoek huisartsenpost buiten werktijd
Onderzoek van de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen en website HuisartsVandaag toont aan dat 75% van de huisartsen een oplossing ziet in het feit dat patiënten voor hulp buiten praktijkuren een eigen bijdrage zouden moeten betalen. Dit zou helpen om het aantal niet-noodzakelijke bezoeken - 4 op de 5 (!) - tijdens avond-, nacht- en weekenddiensten terug te brengen. Het gaat om een bijdrage van 10 á 25 euro. En inderdaad, wellicht krabben we ons in dan het weekend drie keer achter de oren voordat we de huisartsenpost bezoeken. Maar wat als je wél 'terecht' langskomt in het weekend?

Eigen bijdrage en eigen risico omhoog
De term 'eigen bijdrage' wordt vaker genoemd. Zo betalen we per 2012 mee aan hulp bij psychiatrische problemen. Ook gaat in 2013 het eigen risico omhoog van 220 naar 325 euro, als het lenteakkoord volledig wordt doorgevoerd. En in 2013 wordt er ook weer extra gekort op de geestelijke gezondheidszorg en verdwijnt een aantal zaken uit de basisverzekering.

Wie betaalt wat?
Wie deze hogere lasten betaalt? Wij allemaal. Iets waar SP maar ook PVV zich druk om kunnen maken. De solidariteit in het zorgstelsel holt achteruit, menen zij. De zorgpremie of de hoogte van het eigen risico zou volgens deze partijen inkomensafhankelijk moeten zijn. Tegelijkertijd hebben mensen met een hoger inkomen en veelal een hogere opleiding minder medische voorzieningen nodig. Net als jongeren en sporters.

Een hoger opgeleide gaat gemiddeld minder vaak naar het ziekenhuis maar heeft wél een hoger inkomen. Is het dan logisch deze meer gaat betalen voor de zorgverzekering, is het juist logisch dat deze een collectieve korting krijgt of is het logisch dat deze net zoveel betaalt voor de zorgverzekering als ieder ander? Het zijn de politici die deze vraag onderling proberen te beantwoorden waarbij traditiegetrouw de linkse partijen de belangen van de lagere inkomens proberen te behartigen en bijvoorbeeld de VVD juist achter de hogere inkomens zal gaan staan.
 
Zorg is een heet hangijzer. Alle argumenten vóór en tegen absolute gelijkheid in het zorgstelsel zullen worden afgewogen, hopelijk zo inhoudelijk mogelijk maar ook de minder gegronde emoties zullen een rol spelen. Zorg wordt één van de speerpunten waar politieke partijen mee willen scoren in de aankomende politieke strijd. Duidelijk is: dit jaar zal er de meeste politieke aandacht worden besteed aan ons zorgstelsel sinds de introductie in 2006.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie