Nieuws

Hypotheekrente toch omlaag

Renteverschillen tussen aanbieders steeds groter

dinsdag 5 juni 2012
Hypotheekrente toch omlaag

De rente op staatsobligaties daalt steeds verder en breekt keer op keer alle records. Een logisch gevolg zou een daling van de hypotheekrente zijn. Maar banken lijken niet van plan het voordeel zonder slag of stoot door te berekenen aan hun klanten. Gelukkig zijn er ook uitzonderingen. Argenta verlaagde gisteren de hypotheekrente naar 4,3%. Hiermee duikt de Belgische Bank ver onder de concurrentie die de rentes laten schommelen tussen de 4,6% tot 5,2%. Bij een hypotheek van € 230.000, bedraagt daarmee het renteverschil in tien jaar € 7.000 (bij 4,6%) tot € 21.000 (bij 5,2%). De bank heeft wel één hele strikte eis: alles aflossen met een annuïtaire hypotheek. En daarmee loopt de van oorsprong Belgische bank vooruit op de maatregelen van het Nederlandse kabinet. 

Het lag enerzijds in de lijn der verwachting dat de hypotheekrente zou dalen. De hypotheekrente wordt namelijk afgeleid van de rente op staatobligaties en die staat inmiddels op 1,59%. Deze rente op tienjarige staatleningen (de laagste stand sinds het jaar 1540!) blijft maar dalen, omdat Nederland onder veel beleggers wordt gezien als veilige haven.

Historisch lage hypotheekrente?
Is er dan ook sprake van een historisch lage hypotheekrente? Nee! De banken houden hun rente kunstmatig hoog. Simpelweg omdat zij de eigen inkomsten willen spekken of omdat ze u nu simpelweg geen geld willen uitlenen voor de koop van uw woning. Ze willen het risico niet lopen. Los van het mijden van risisco spelen ook strengere eisen een rol. Banken moeten meer geld in kas hebben en worden door toezichthouders aangespoord zo veilig mogelijk te handelen.

Ondanks de bovenstaande factoren is het merkwaardig dat het gros van de hypotheekbanken de rente niet verlaagt. De gedaalde rente op staatsobligaties wordt hiermee niet of nauwelijks doorberekend in de hypotheekrente. Argenta brengt daar dus verandering in, als u de rente 10 jaar vast wilt zetten: 4,3%. Wilt u uw rente 1 jaar vastzetten, dan ook is Argenta de voordeligste: 3,10% rente. Eerder schreef Wegwijs al over de relatief onbekende aanbieder Conservatrix die het laagste tarief biedt voor hypotheken van 20 jaar vast: 5,1%. 

Alleen voor annuïteitenhypotheek
Direct na het bekend worden van de kabinetsmaatregelen van de interim- of Kunduzcoalitie, keek Wegwijs kritisch naar de annuïteitenhypotheek. Een hypotheek met voordelen omdat u direct aflost op de woning, maar ook nadelen omdat de fiscale voordelen op langere termijn kleiner worden en de maandlasten stijgen. In twee artikelen - Annuïteitenhypotheek 1 en Annuïteitenhypotheek 2 - besprak Wegijs deze voor- en nadelen. Een annuïteitenhypotheek is zeker niet in alle gevallen de beste oplossing voor wie een huis wil kopen. Met een iets hogere rente kan een alternatieve hypotheekvorm, bijvoorbeeld de bankspaarhypotheek, soms meer soelaas bieden.

Met een historisch groot aantal te koop staande woningen en een lage hypotheekrente, blijven de koopomstandigheden ideaal. Zelfs een verdere daling van de woningprijzen van een paar procent, wordt gecompenseerd door de lage rente en de uitstekende onderhandelingsmogelijkheden die u heeft als u een woning op het oog heeft. Onderzoek de laagste hypotheekrentes of inventariseer of het in uw geval raadzaam is om wel of geen annuïtaire hypotheek af te sluiten. Over dit laatste kunt u meer informatie aanvragen via de informatiekaart hieronder.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie