Nieuws

Grieken door naar volgende ronde...

Opsteker voor Nederland

maandag 18 juni 2012
Grieken door naar volgende ronde...

Het kan raar lopen in Europa. Het Nederlands elftal verliet Euro 2012 met de staart tussen de benen, zonder ook maar één succesje te boeken. Dit terwijl uitgerekend de Grieken als underdog de volgende ronde bereikten. Ook op een ander front kwamen de Grieken verrassend uit de hoek. Bij de stemronde haalde pro-euro partijen een nipte meerderheid. Hierdoor is de kans groter dat Griekenland zich houdt aan eerder gemaakte afspraken en onderdeel blijft van de EU. En dat is voor de  Nederlandse overheid en het bedrijfsleven dan weer een opsteker.

Lang leek het erop dat de Griekse links-radicale Syriza partij aan de macht zou komen. Speerpunt van deze partij is het ontbinden van afspraken met Europa en desnoods het afscheiden van de EU. Griekenland zou in dat geval weer een eigen munt krijgen en een meer zelfstandig economisch beleid voeren.Syriza bleef echter op 26,9 procent van de stemmen steken. De meer eurogezinde partij Nieuwe Democratie haalde 29,7 procent van de stemmen. Voldoende om samen met andere partijen een pro-euro regering te vormen.

Stap in de goede richting
Voor de Grieken zelf lijkt het stemmen voor Europa een verstandige keus. Uit de EU stappen zou het land alleen nog maar verder in de problemen brengen. De Grieken hebben het geld dat ze vanuit de EU ontvangen hard nodig. Het probleem is dat de Griekse economie zo slecht draait dat het land niet in staat is om er op eigen kracht weer bovenop te komen. Als overheid minder zou bezuinigen, zoals de protestpartijen willen, is er voor de langere termijn geen oplossing. De economie moet weer op gang komen, pas dan nemen de inkomsten van de overheid weer toe.

Overigens is met de huidige verkiezingsuitslag de discussie tussen de Griekse overheid en de andere Eurolanden nog niet achter de rug. Ongetwijfeld zal ook de nieuwe Griekse regering proberen de regels wat op te rekken. Het voordeel is dat de intentie om er samen uit te komen de boventoon voert. Ook voor de Nederlandse overheid goed nieuws, gezien de grotere kans dat de Grieken ooit de noodleningen terug kunnen betalen.

Beleggers opgelucht
Beleggers reageren opgelucht op het nieuws. Wanneer de Grieken de EU verlaten, zou dit veel onzekerheden tot gevolg hebben. Bijvoorbeeld de vraag hoe betrouwbaar afspraken met andere probleemlanden zoals bijvoorbeeld Spanje zijn. Nu in Griekenland politiek wat tot rust komt, is weer ruimte voor het economisch opbouwen van het land. Maar de Griekse economie is er zo slecht aan toe dat nieuwe steun aan het land in de toekomst zo maar weer noodzakelijk zou kunnen zijn. En dan? Op korte termijn zullen beleggers Griekenland snel weer uit het oog verliezen en zich meer concentreren op Spanje en Italië. Ook daar is het spannend of de overheden erin slagen om het vertrouwen op peil te houden.

De Grieken zijn nog niet uit de problemen. Toch is de verkiezingsuitslag goed nieuws. De bal ligt nu in Athene, waar de regering moet aantonen daadwerkelijk in het belang van Europa te handelen. In ieder geval zijn ze een ronde verder en blijft de chaos van een uiteenvallende EU vooralsnog uit beeld. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie