Nieuws

Flink besparen op pechhulp

Duurste aanbieder 65% duurder dan goedkoopste

woensdag 13 juni 2012
Flink besparen op pechhulp

Stel je voor: op een snikhete zaterdagmiddag rij je met een volgestouwde auto zuidwaarts op de Route du Soleil. Je bent vroeg in de morgen vertrokken en hebt nog een paar uur te gaan, maar in gedachten zit je al met een mooi wijntje op een terras aan de Côte d'Azur. Totdat er bij Lyon opeens een dubieus dashboardlampje aanspringt. De wagen lijkt wat aan trekkracht te verliezen en jawel, er komt rook onder de motorkap vandaan. Wat nu? De vluchtstrook op, de auto uit en de hulptroepen bellen natuurlijk. Maar bij wie moet je zijn?

In Nederland zijn zo'n 4,5 miljoen mensen lid van een organisatie gericht op pechhulp. Verstandig, want gedurende de zomermaanden komen er duizenden Nederlanders langs de weg stil te staan. Al tientallen jaren kun je in geval van pech onderweg terecht bij de ANWB, de bekendste naam op dit gebied. Maar er zijn ook andere partijen die je met plezier weer op weg helpen, waaronder Route Mobiel, SOS Pechhulp en Mondial Assistance. Waarin verschillen ze van elkaar? En wie helpt je het voordeligst weer op pad?

Fors verschil
De prijzen verschillen behoorlijk, zeker als je er extra regelingen als hulp in eigen woonplaats of vervangend vervoer in meeneemt. In onderstaand schema zie je wat de grootste aanbieders voor deze services in rekening brengen, met als uitgangspunt een vijf jaar oude auto.

Voor alle aanbieders gelden hogere kosten bij dekking binnen Europa. Wil je daarnaast ook hulp kunnen inroepen wanneer je binnen de eigen woonplaats pech hebt, dan kost dat bij Route Mobiel en SOS Pechhulp niets extra.

Tarieven _pechhulp

Lidmaatschap per persoon of per auto
De voorwaarden van de aanbieders verschillen op een aantal punten. Bij de ANWB is een lidmaatschap verbonden aan een persoon, bij de andere partijen aan een kenteken. Rijden verschillende gezinsleden in dezelfde (gezins)auto, dan kun je dus af met één kentekenabonnement. Rij je zelf in meerdere auto's, dan is een persoonsgebonden lidmaatschap voordeliger. Dit is niet het enige verschil. Het kan voorkomen dat het inschakelen van pechhulp meerdere keren nodig is. Bijvoorbeeld als de oorzaak van de pech moeilijk te achterhalen is, of wanneer je last hebt van veelvoorkomende problemen als een zwakke accu. Je kunt niet onbeperkt kosteloos hulp inroepen: ANWB komt maximaal vier keer kosteloos langs, de andere drie hulpverleners zijn vrijgeviger en komen maximaal zeven keer voorrijden (waarvan maximaal vijf keer in eigen woonplaats).

Landelijke netwerk van garages
Wat betreft daadwerkelijke hulp heeft de ANWB een eigen wagenpark. Geef je een melding door aan Mondial Assistance, Route Mobiel of SOS Pechhulp, dan schakelen zij gespecialiseerde bedrijven in om het probleem te verhelpen.  Dit landelijke netwerk van garagehouders, monteurs, sleepwagens en andere partners wordt dus ingezet wanneer er in hun omgeving hulp nodig is. Dat geldt zowel binnen Nederland als voor de rest van Europa. In de praktijk merk je weinig van de verschillen: alle vier de aanbieders proberen ter plekke je auto weer aan de praat te krijgen. Wanneer een volwaardige reparatie is niet mogelijk is, gaat de auto alsnog mee naar de (plaatselijke) garage en wordt vervangend vervoer aangeboden.

Het gaat niet om honderden euro's. Toch is bezuinigen op de eigen uitgaven bij pechhulp goed mogelijk. Zeker bij hulp in heel Europa, inclusief de eigen woonplaats, zijn een paar tientjes snel verdiend. Het is soms ook verleidelijk om de gok te wagen en zonder pechhulp op reis te gaan. Een in eerste instantie goed plan, totdat het gevreesde rode lampje indringend begint te knipperen…

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie