Nieuws

Eindelijk een definitief Europees akkoord?

En weer nieuwe afspraken…

vrijdag 29 juni 2012
Eindelijk een definitief Europees akkoord?

Europese regeringsleiders hebben het wederom op een akkoordje gegooid. Ze werden het ditmaal eens over de manier waarop steun wordt verstrekt aan probleemlanden Spanje en Italië. Op de agenda stond onder andere de hulp aan banken. Maar ook overheden die in de problemen komen, kunnen in het vervolg makkelijker aan een noodlening komen. De kwakkelende aandelenbeurzen reageerden wereldwijd positief op het nieuws. In Nederland schoten vooral aandelenkoersen van banken de lucht in. Maar is dit een definitief slotakkoord dat ons uit de crisis helpt of wederom een tijdelijke oplossing?

Onderdeel van de afspraken is dat banken in de toekomst direct uit het noodfonds geld kunnen lenen. Voorheen ontving een overheid geld om daarmee banken uit de brand te helpen. Het probleem van die constructie is dat de hulp in dat geval als schuld op de overheidsbalans komt te staan. Maar bijvoorbeeld de Spaanse overheid zit al diep in de schuldenproblemen. Wanneer de Spaanse overheid uit eigen kas banken moet steunen, gaat dat ten koste van de eigen financiële betrouwbaarheid.

Steun aan overheden
In de afgelopen maanden waren het beleggers die de koers van politici dicteerden. Wanneer het vertrouwen in de politiek daalde, verkochten beleggers hun aandelen. Ook leenden ze minder snel geld uit aan overheden (ze kochten minder staatsobligaties). Het gevolg van wantrouwige beleggers is dat overheden steeds meer rente moet verstrekken bij het aantrekken van leningen. In het geval van Spanje steeg de rente op staatsobligaties tot boven de 7 procent. Een probleem omdat door de hoge rentelasten voor weer nieuwe problemen zorgen. Het nieuwe akkoord maakt het gemakkelijker daar iets aan te doen. Overheden die voldoen aan de begrotingsverplichtingen kunnen sneller een beroep doen op het noodfonds, om zo de rente op zo belangrijke staatsleningen laag te houden of omlaag te brengen.

Koersen in de lift
De aandelenkoers van Nederlandse banken steeg na het akkoord. Zo werden ING en SNS meer dan zes procent waard. De koersen van bankaandelen reageren sterker op het nieuws dan die van andere bedrijven. Dit komt doordat banken veel onderling zaken doen. Door het akkoord wordt de kans dat banken omvallen kleiner. Hiermee daalt ook het risico voor ING en stijgt de aandelenkoers.

Nederlandse banken jaloers
Nederlandse banken zullen jaloers kijken naar de steun die bijvoorbeeld Spaanse banken krijgen. ING ontving eerder een noodlening van de Nederlandse overheid. Naast een relatief hoge rente, werden er ook strenge regels aan de lening verbonden. Zo moet ING verplicht een deel van het bedrijf in de verkoop doen. De bank is dan ook zwaarder 'gestraft' dan de Spaanse concurrenten die aan minder zware eisen moeten voldoen. Volgens het nieuw gesloten akkoord wordt het toezicht op banken voortaan centraal door de Europese Centrale Bank (ECB) geregeld.

De meeste maatregelen uit het akkoord gaan pas later dit jaar daadwerkelijk in. De rust is nu even terug, de Spaanse en Italiaanse regering betalen iets minder rente wanneer ze geld willen lenen. De teruggekeerde kalmte is echter relatief en het is afwachten of deze lagere rentestanden aanhouden. Zeker in deze periode waarin beleggers de ene dag lachen om vervolgens de dag erop weer somber het vertrouwen aan de kant schuiven. Daar zal ook het nieuwe en in feite weinig revolutionaire akkoord niets aan veranderen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie