Nieuws

Einde variabele hypotheekrente in zicht?

‘Geen inzicht in reden van rentewijziging’

dinsdag 12 juni 2012
Einde variabele hypotheekrente in zicht?

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) voorspelt het mogelijke einde van de variabele hypotheekrente. Binnenkort wordt de Wet Financiële Markten gewijzigd om banken klantgerichter te laten werken, maar de NVB ziet op sommige vlakken juist een achteruitgang. De branchevereniging verwacht dat banken zoveel moeite krijgen met het eenvoudig verklaren van een rentewijziging, dat ze de variabele hypotheekrente maar helemaal niet meer aanbieden.

Het ministerie van Financiën wil met de wetswijziging de consument centraal stellen en de markt transparanter maken. Om die reden zouden banken de het waarom van een rentewijziging inzichtelijk moeten maken. Bijvoorbeeld omdat de rente op de kapitaalmarkt fluctueert, of dat de risico-opslagen aan verandering onderhevig zijn. De NVB vreest dat vooral dat laatste de stabiliteit en het vertrouwen in banken ondermijnt. Bovendien meent de koepelorganisatie dat inzicht een schijnzekerheid creëert. Consumenten hebben immers geen invloed op de rentebepalende factoren.

'Verschraling assortiment'
De NVB vermoedt dat er banken zijn die vanwege de transparantieverplichting geen variabele hypotheekrente meer zullen aanbieden. Dat zou volgens de banken een verschraling van het assortiment zijn die alleen maar in het nadeel is van de consument.  Mensen die de schommelingen van een variabele rente financieel goed kunnen dragen, zijn vaak goedkoop uit met de variabele rente.

Drie maanden geldige offerte
Als banken drie maanden tevoren al een concreet rente-aanbod moeten doen, dan zijn zij verplicht de rente drie maanden lang te garanderen. In die tijd is het goed mogelijk dat de kapitaalmarktrente stijgt en dat risico zullen de banken moeten opvangen door een extra opslag in de offerte. Kortom, het wijzigingsvoorstel maakt hypotheken alleen maar duurder voor de consument. De NVB stelt voor om drie maanden voor het aflopen een seintje te geven aan de klant, maar de concrete offerte nog steeds een maand van tevoren te doen.

'Starters verdienen lagere rente'
In haar waarschuwingen wijst de NVB er ook nog maar eens op dat de bestaande regels voor hypotheekverstrekking aan starters te streng zijn. Ze vindt dat het mogelijk moet zijn om starters een rentekorting te kunnen geven, alleen om het feit dat ze starters op de woningmarkt zijn. Zij zitten nog lang niet aan de top van hun verdiencapaciteit. Met een standaard rentekorting kunnen zij enigszins gecompenseerd worden voor de strikte regels voor hypotheekverstrekking van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Wat betreft de starters heeft de NVB helemaal gelijk. Ook het voorstel om drie maanden voor het einde van een rentevaste periode alleen een seintje te geven in plaats van een offerte, is legitiem en niet in het nadeel van de consument. De angst van de NVB voor het verplicht aangeven van de redenatie achter een rentewijziging is echter ongeloofwaardig. De maatregel zou de consument helpen en banken belemmeren in het naar eigen goeddunken aanpassen van de hypotheekrente. Dat de verplichting het einde van de variabele hypotheekrente zou betekenen is in een vrije markt zwaar overdreven. Wegwijs houdt de laagste hypotheekrentes, inclusief de variabele, bij in een actueel overzicht. Meer informatie over passende hypotheekvormen zelf is beschikbaar via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie