Nieuws

Daag je inbreker uit!

De juiste voorzorgsmaatregelen verdienen zich terug

vrijdag 15 juni 2012
Daag je inbreker uit!

De nachtmerrie van iedere bewoner: onbekenden die jouw huis binnentreden en er met jouw spullen vandoor gaan. Met de vakantie voor de deur komt het inbrekersgilde bijeen en worden inbraakstrategieën bedacht. In de 's zomers verlaten huizen kunnen zij ongestoord hun gang gaan. Behalve als ze worden gehinderd door de voorbereide bewoner die voorzorgsmaatregelen heeft getroffen. Oplettende buren, goede verlichting en goedgekeurd hang- en sluitwerk maken het verschil.

Tijdens de zomermaanden schieten de inbraakcijfers omhoog. Logisch, want inbrekers geven de voorkeur aan een leeg huis. In bijna negentig procent van de gevallen gaat het om zogenaamde gelegenheidsinbraken: de dief ziet een kans en maakt er gebruik van. Zij gaan meestal aan de slag met klein gereedschap (een simpele tang of een schroevendraaier), willen vooral niet teveel moeite doen en willen snel scoren. Bij die negentig procent heb je zelf grotendeels in de hand of er in jouw huis wordt ingebroken.

Bewoner thuis, of toch niet?
Is je woning regelmatig een avond verlaten, zorg dan voor licht in huis. Gebruik bijvoorbeeld een schakelklok die rond de schemer wat lampen aanzet en ook de zonwering automatisch bedient. Ook goede buitenverlichting en vrij zicht tussen het huis en de straat zorgt ervoor dat dieven liever een ander huis uitkiezen.

Ben je op vakantie en dus voor langere tijd afwezig, zorg er dan voor dat je huis er bewoond uitziet. Bij constant gesloten gordijnen, ongemaaid gras en een overvolle brievenbus weet een beetje inbreker genoeg. Spreek met je buren af dat je tijdens vakanties op elkaars huis past. Vraag of ze af en toe even binnen een kijkje nemen, de gordijnen of zonwering bedienen en de post bijhouden. Misschien kunnen ze zelfs tijdelijk hun (tweede) auto op jouw oprit parkeren?

Pas op met social media
Vroeger viel je door de mand met een briefje op de voordeur: "Beste bakker, tot 14 augustus geen brood ivm vakantie". Vandaag de dag worden vergelijkbare tips online geplaatst via Facebook, Twitter en Hyves. Zet geen specifieke informatie over je vakantie online of zorg er in ieder geval voor dat deze niet zichtbaar zijn voor onbekenden. En dat geldt natuurlijk voor alle leden van het gezin.

Maak het inbrekers niet te gemakkelijk
Een inbraak vermijden is een kwestie van logisch nadenken. Zet (brom)fietsen achter slot en grendel en bewaar waardevolle spullen (laptop, camera, autosleutels) uit het zicht. Leg geen reservesleutel onder de deurmat of in een plantenpot en realiseer je dat een rondslingerende ladder of zelfs een kliko kan fungeren als handig opstapje naar de eerste verdieping.

Ruim een kwart van de vakantiegangers vertrekt zonder te controleren of alle ramen en deuren gesloten zijn. Dan maak je het inbrekers wel héél gemakkelijk! Zorg je voor inbraakwerend hang- en sluitwerk met het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW), dan weet je zeker dat een inbreker niet zomaar binnen staat. Denk hierbij wat verder dan enkel de voordeur: een inbraakstrip op de balkondeur en een goed gesloten badkamer- of dakraam zijn geen overbodige luxe. Meer informatie over hoogwaardig hang- en sluitwerk lees je op www.politiekeurmerk.nl.

Mocht een getergde inbreker toch je woning binnendringen, zorg dan voor een goede afhandeling via de verzekering. Bij inbraak is meestal sprake van twee soorten schade: schade aan de woning zelf (opstalverzekering) en schade of diefstal van eigendommen (inboedelverzekering). Wat deze verzekering precies dekt, verschilt per verzekeraar. Wil je meer informatie over het feit of jouw inboedel- of opstalverzekering de dekking biedt die jij wil, vul dan onderstaande informatiekaart in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie