Nieuws

Beleggers verliezen 10 procent in één maand

Gelukkig daalt de benzineprijs weer

maandag 4 juni 2012
Beleggers verliezen 10 procent in één maand

Beleggers kijken met weinig enthousiasme terug op de maand mei. En tot nu toe begint ook juni in mineur. De waarde van aandelen (AEX) daalde in één maand met 10 procent. Beleggers hopen dat een goede draaiende economie in Amerika ook in Europa een opleving tot gevolg heeft. Maar onlangs bleek dat het aantal banen in de Verenigde Staten minder hard groeit dan verwacht. Ook aandelen van Nederlandse ondernemingen daalden door dit nieuws in waarde. Het enige voordeel voor u is dat olieprijs daalt, wat de benzineprijs in toom houdt.

De AEX-index toont de gemiddelde waardering voor de grootste ondernemingen in Nederland. Eind februari stond de AEX boven de 330 punten. Inmiddels staan we rond de 285 punten. Hiermee zien beleggers de opleving van de maanden ervoor weer verdampen.

Amerikanen verpesten de sfeer
Europa is natuurlijk een van de grootste boosdoeners. De eurolanden zijn druk bezig om te voorkomen dat landen als Spanje en Italië op de fles gaan. Het probleem van Griekenland is bekend en ook Portugal wordt nauwlettend in de gaten gehouden.

Het ooit zo sterke verbond is alleen nog op papier een echte eenheid. Voor stabiliteit en groei wordt gekeken naar landen als China en de Verenigde Staten. Maar deze blik geeft niet altijd het gewenste zicht. Als voorbeeld de werkgelegenheid in de VS. In mei kwamen er 69.000 banen bij; fors minder dan de 150.000 waar economen op rekenden. De AEX daalde door dit nieuws meer dan twee procent. Ook andere Europese aandelenbeurzen doken in de min. De reden hiervoor is de grote invloed van Amerikaanse bedrijven. Als die minder uitgeven, heeft dit ook negatieve gevolgen voor de Nederlandse bedrijven waar die Amerikaanse banken zaken mee doen.

Olie goedkoper
De prijs van olie daalde in de afgelopen week fors. Naast onvoorziene omstandigheden, zoals revoluties in landen die veel olie produceren, is de prijs van olie met name afhankelijk van de vraag. Gaat het economisch gezien goed, dan worden er veel producten gemaakt waar olie voor nodig is en stijgt ook de vraag vanuit de transporthoek. De huidige daling van de olieprijs is gunstig. De kosten voor veel (industriële) ondernemingen gaan dan omlaag, waardoor het eerder mogelijk is weer te investeren in groei. De daling is ook positief voor de Nederlandse autorijder; het verkleint de kans dat de nog altijd hoge prijzen opnieuw verder stijgen.

Politici blijven aan zet
Een tegenvallende groei van de wereldeconomie is een probleem. Naast dat bedrijven minder omzet maken, gaat ook de financiële situatie bij overheden achteruit. De kosten voor werkloosheidsuitkeringen stijgen en er stroomt minder belasting naar de schatkist. Echter, een grotere bedreiging is het uiteenvallen van de EU. Tot nu toe is het toezichthouders als de ECB gelukt om de rust weer te herstellen als er paniek ontstond over de betrouwbaarheid van bijvoorbeeld de Spaanse overheid. In de komende tijd zal veel afhangen van de vraag of politiek Europa erin slaagt om  gezamenlijk uit de gevarenzone te ontsnappen. Dit is een uitdaging gezien de stijgende populariteit van politieke partijen die weinig sympathie meer koesteren voor Europa als geheel.

Ondanks de grote invloed van landen als Amerika en China, blijven de schijnwerpers van beleggers gericht op Europa. Het idee van één sterk Europa is al lang van de baan. Voor beleggers is het te hopen dat het de heersende machten lukt om de eenheid te bewaren. Want los van politieke voorkeur: beleggers houden niet van de onzekerheid die een eventuele opsplitsing met zich mee zou brengen. Het wordt nog wel even wachten op koersstijgingen. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie