Nieuws

Vanaf 2013 weer ‘ouderwets’ sparen voor woning

Starter op dit moment nog spekkoper

dinsdag 1 mei 2012
Vanaf 2013 weer ‘ouderwets’ sparen voor woning

"Om de risico's van hoge hypotheekschulden verder te beperken, wordt de Loan-to-Value ratio geleidelijk beperkt tot 100%", vertelt het bezuinigingsakkoord. Niet meer lenen dus dan wat je woning waard is. Starters zullen de kosten koper - ongeveer 4% van de woningwaarde -, de overdrachtsbelasting (2%) en een deel van de verbouwingskosten uit eigen zak moeten betalen. Ouderwets sparen dus voordat je als starter een woning kunt kopen.

De reden van de maatregel is duidelijk: de hoogte van de hypotheken loopt uit de pas ten opzichte van de waarde van de woning. Deze woningwaarde is sinds 2008 gedaald met ruim 17%, van € 258.000 naar € 214.000. De hoogte van de hypotheek blijft uiteraard hetzelfde. Vanaf 2013 mogen kopers minder lenen. De schuld die ze mogelijk overhouden bij verkoop van de woning, is dan automatisch kleiner. Dit is veiliger voor de koper, veiliger voor de banken die minder groot risico lopen op restschuld en veiliger voor de voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dat het aantal uitkeringen in de hand probeert te houden. NHG keert de restschuld aan de bank uit wanneer een gedwongen woningverkoop niet voldoende oplevert voor het betalen van de hypotheekschulden.

Zelf geld inleggen
Het grootste nadeel van de maatregel is dat woningmarkt geen nieuwe impuls krijgt. Starters die kunnen lenen van hun ouders, hebben geluk. Maar de meeste starters zullen zelf moeten sparen. Een prettig besluit van de overheid is om het percentage overdrachtsbelasting te handhaven op 2%. Maar bij een gemiddelde starterswoning van € 175.000, zal de starter nog steeds zo'n € 10.500 aan aankoopkosten en belasting zelf moeten inbrengen bij aankoop van de woning. En wil de starter verbouwen, dan zal deze starter ook daar geld voor moeten reserveren. Een deel van de verbouwingskosten komt ten goede aan de waarde van de woning. Maar niet alles.

Sparen kost tijd. Zolang het geld er niet is, zal de starter de woningaankoop uitstellen.

Starters aan de basis van herstel
Starters vormen de bakermat voor herstel op de woningmarkt. Kopen de starters voorlopig geen woning, dan kunnen de eigenaren van de starterswoning ook geen nieuwe woning kopen. Dit gaat door tot en met de eigenaren van een mooie vrijstaande woning. Die eigenaren komen achteraan in de rij en zullen nog jaren moeten wachten voordat er überhaupt weer interesse is in hun woning. Elke koop door een starter, wordt gevolgd door gemiddeld een vier andere woning aankopen. Deze keten komt nu niet op gang.

Prijzen koopwoningen nog verder omlaag
Een teruglopende interesse in starterswoningen dus. Het gevolg hiervan is dat de huidige eigenaren van deze starterswoning de prijzen nog verder zullen moeten verlagen om kopers geïnteresseerd te krijgen. Door deze verlaging zal de waarde van huidige hypotheken en de waarde van de huidige woningen op korte termijn verder uit elkaar lopen. Het is maar de vraag of dit effect voorzien is door de nieuwe coalitie.

Starters op de woningmarkt zijn nu nog spekkoper. Woningprijzen zijn de afgelopen jaren enorm gedaald. Het aantal beschikbare huizen waaruit de starter kan kiezen is torenhoog. De hypotheekrente is nog steeds relatief laag. En de fiscale aftrek voor starters die nog in 2012 een woning kopen, wordt niet beperkt. Wie starter is, slaat in in 2012 nog snel zijn slag. Meer informatie over de aanstaande beperkingen en de mogelijkheden die de starter in 2012 nog heeft, zijn verkrijgbaar via de informatiekaart.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie