Nieuws

U ziet het niet meer zitten

Leg de productie maar stil

woensdag 23 mei 2012
U ziet het niet meer zitten

"Consument ziet het somber in", kopten verschillende nieuwsberichten eerder deze week. Het CBS publiceerde nieuwe cijfers over het consumentenvertrouwen voor de maand mei. En wederom ziet u het weinig rooskleurig in, in de afgelopen vijf jaar was u zelfs nooit eerder zo somber gestemd. Maar waarom? En wat betekent dat lage consumentenvertrouwen nou eigenlijk? 

Het consumentenvertrouwen is een combinatie van twee factoren: hoe denkt u over de economie en hoe denkt u over uw eigen financiële situatie?  Het CBS gaat maandelijks bij duizend huishoudens na hoe zij hier over denken en of ze op dit moment al dan niet bereid zijn duurzame aankopen te doen. Vervolgens rollen daar cijfers uit die gelden als bouwstenen voor voorspellingen over de economie.

Consumentenvertrouwen en koopbereidheid zijn belangrijk voor onze economie. Heeft u als consument het idee dat de economie de goede kant op gaat, dan bent u geneigd om meer geld uit te geven. Optimisme is dus goed voor de bestedingen en een onmisbare factor in het aantrekken van de economie.

Niet eerder zo negatief
U bent zelden zo pessimistisch geweest als nu. Volgens de puntentelling van het CBS is het consumentenvertrouwen gedaald naar -38, een extreem lage score. In de afgelopen tien jaar zag u het alleen begin dit jaar nog nét iets somberder in, met -39 punten in maart. Vorige maand zag er iets positiever uit, met een stijging naar -32 in april. En toch zit u deze maand weer zes punten lager.
Consumentenvertrouwen
Uw sombere insteek wordt nog duidelijker wanneer we kijken naar de verschillende onderdelen binnen het consumentenvertrouwen. Uw koopbereidheid en het financiële vertrouwen in de eigen toekomst daalden naar het laagste punt ooit. Dat is niet goed voor de bestedingen: die oude laptop kan nog best een jaartje langer mee, u koopt geen nieuwe maar een tweedehands auto en ook de vakantieplannen worden wat gematigd. En omdat meer mensen zo denken, is dat weer slecht voor het aantrekken van de economie.

AAA-status op de tocht
Consumentvertrouwen en koopbereidheid, dat werkt heel ver door. We zitten nu in het vierde achtereenvolgende kwartaal met krimp, met dalende bestedingen door huishoudens als een van de grootste oorzaken. "Wat verrassend is, is de daling in de groei van consumentenbestedingen sinds het derde kwartaal van 2008, tot een van de laagste niveaus in de eurozone", stelt econoom Jean-Michel Six van kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P).

Op dit moment voorziet S&P dat onze economie in 2012 met 1% zal krimpen. Momenteel heeft Nederland nog een AAA-status bij deze beoordelaar, het is maar de vraag hoe lang dat nog duurt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie