Nieuws

Spies: ‘Hypotheekgarantie voor iedereen’

Nog tot 1 juli verhoogde NHG-hypotheek mogelijk

woensdag 23 mei 2012
Spies: ‘Hypotheekgarantie voor iedereen’

De Nationale Hypotheekgarantie (NHG) ziet in de toekomst een beperktere rol op de woningmarkt voor zichzelf weggelegd. Sinds in juli 2009 de garanties mogelijk werden voor huizen tot 350.000 euro, nam het aantal aanvragen explosief toe. Zelfs zo hard, dat inmiddels bijna 80 procent van de woningaankopen met hypotheekgarantie gefinancierd wordt. De directeur van de stichting Waarborgfonds Eigen Woning (WEW) die de garanties afgeeft, Karel Schiffer, vindt het tijd om een wat bescheidener rol aan te nemen. Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies is verrast door Schiffer maar stelt gerust: "aan de hypotheekgarantie verandert niets."

Om de woningmarkt te bevorderen werd in 2009 de maximale koopsom voor een woning met NHG verhoogd, van 265.000 euro tot 350.000 euro. Die verhoging wordt vanaf 1 juli weer langzaam afgebouwd, dan is de garantie mogelijk tot 320.000 euro. Daardoor zal het aantal aanvragen natuurlijkerwijs al wat afnemen. Maar nog steeds onvoldoende, vindt Schiffer. Hij wil de hypotheekgarantie eigenlijk het liefst voorbehouden aan starters op de woningmarkt. Iedereen die doorgroeit naar een nieuwe woning, moet het dan zonder zijn garantie doen.

Aan succes ten onder?
Als een huizenkoper buiten zijn schuld om zijn huis met verlies verkoopt, bijvoorbeeld vanwege werkloosheid of een echtscheiding, dan staat de NHG borg voor een eventuele restschuld. Sinds de huizenprijzen in een glijvlucht zijn beland, is dat een prettige garantie voor woningkopers. Een garantie die banken belonen met een rentekorting, omdat voor hen het risico op wanbetaling grotendeels wordt opgevangen. Om die eventuele restschulden te kunnen ophoesten, beschikt de NHG over een flinke bankrekening. Die buffer beslaat momenteel 740 miljoen euro. In het buitengewoon extreme geval dat deze pot leegraakt, dan staat de Nederlandse overheid garant. Een positie waarin de staat zich liever niet bevind. Volgens Schiffer dus hoog tijd om de garantie aan banden te leggen.

Schiffer is voornemens het nieuwe regime gefaseerd over drie jaar in te voeren. Van de 120.000 aanvragen die er nu jaarlijks zijn, zouden er nog ongeveer 40.000 overblijven. Volgens het Financieel Dagblad heeft Schiffer de steun van DNB, de AFM, ministeries en verschillende niet bij naam genoemde banken.

Is er een hoog risico voor overheid?
Het door de NHG gegarandeerd bezit bedraagt bijna 140 miljard euro. Dat lijkt een enorm risico, afgezet tegen de 740 miljoen in kas van de stichting. Het gegarandeerd bedrag beslaat echter de gehele hypotheeksom, terwijl de reële betalingen slechts over de restschuld gaan. Ondanks dat er een stijging zichtbaar is in het aantal aanspraken op het garantiefonds, stijgt de buffer nog elk kwartaal gestaag door. Het waarborgfonds heeft modellen gemaakt om in te kunnen schatten of de buffer bij verschillende economische situaties groot genoeg is. Zelfs in het meest gitzwarte scenario (structureel een miljoen werklozen en nog eens 25 procent waardedaling van huizen) hoeft de Nederlandse overheid nog niet bij te springen.

Op het matje bij minister Spies
Gelet op het bovenstaande is het des te vreemder dat Schiffer zijn garanties wil terugschroeven. Eind 2010 wond hij zich nog flink op toen voormalig DNB-directielid Lex Hoogduin opperde om de kosten voor een NHG-hypotheek te verhogen, in verband met de risico's voor de overheid. Minister Spies ziet in ieder geval niets in de nieuwe opvattingen van Schiffer. Dinsdag liet ze de Tweede Kamer weten dat er absoluut geen plannen zijn de hypotheekgarantie te beperken. Ze was onaangenaam verrast door Schiffers uitspraken en heeft hem ontboden voor een gesprek.

Wat precies de reden is dat Schiffer zijn mening in slechts anderhalf jaar zo drastisch wijzigde blijft nog onbekend. Het WEW wilde nog niet reageren op vragen. Ook van de kant van minister Spies blijven er vraagtekens over. Hoe kan het dat Schiffer beweert dat hij de steun heeft van ministeries als Spies de Tweede Kamer meldt dat er geen plannen bestaan? Ze kunnen niet allebei gelijk hebben. Het rommelt en het lijkt er op dat de zaak met Spies' ontkenning voorlopig nog niet is afgedaan.

Tot 1 juli bestaat de mogelijkheid om een hypotheek tot 350.000 euro af te sluiten met hypotheekgarantie en een lagere hypotheekrente. Meer informatie is te verkrijgen via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie