Nieuws

Politieke revolutie in Europa. Wat nu?

Gemaakte afspraken weer op de tocht

maandag 7 mei 2012
Politieke revolutie in Europa. Wat nu?

Anders dan in Arabische landen kent Europa geen gewapende lenterevoluties. De democratie staat het toe om ongenoegen op een meer vreedzame manier te uiten. Dit doen Europeanen dan ook massaal. Frankrijk maakt een ruk naar links met het kiezen van Hollande als nieuwe president. In Griekenland is het naast links ook uiterst rechts dat garen spint bij de economische onrust. De politieke verschuivingen staan garant voor dalende koersen op aandelenbeurzen en zorgen over de economische stabiliteit van Europa.

Dat inwoners van onder andere Frankrijk en Griekenland een proteststem uitbrengen is op zich geen verrassing. Nu Sarkozy zijn koffers kan pakken, dringt wel opeens door dat het niet alleen bij protesteren blijft. Hollande is pas de tweede socialistische president van Frankrijk in meer dan 50 jaar.

Beleggers bang voor dralende politici
Beleggers zijn niet zo zeer bang voor het beleid van de nieuwe machthebbers. Ook Hollande kan het land niet leiden zonder steun van Europa, met Duitsland als belangrijkste partner. Ditzelfde geldt voor de Grieken. Wel bestaat angst dat gemaakte afspraken onder druk komen te staan en de discussie over de beste oplossingen voor de Eurocrisis opnieuw oplaait. Zo is Hollande geen voorstander van al te harde bezuinigingen. De deur voor versoepeling van de maatregelen staat daarmee weer open. De Grieken zitten met een combinatie van partijen waar lastig een coalitie mee te vormen is. Dit terwijl de huidige premier Lucas Papademos net afspraken heeft gemaakt met Europese bondgenoten. De nieuwe regering moet het hierover opnieuw eens worden.

Rente die overheden betalen onder druk
Kredietbeoordelaar Standard & Poor's was er snel bij met de melding dat de winst van Hollande geen invloed heeft op de financiële beoordeling van het land. Beleggers vrezen dat politieke instabiliteit in Frankrijk en Griekenland leidt tot een lagere beoordeling. Een overheid die als minder betrouwbaar te boek staat, betaalt meer rente bij het lenen van geld (staatsleningen). De toch al aanzienlijke overheidstekorten groeien daardoor nog verder en de problemen stapelen zich op. Standard & Poor's gaf als schot voor de boeg aan dat het economische beleid van een land wel een verlaging van de status tot gevolg kan hebben.

Nog geen politieke verschuiving in Nederland
In Nederland vindt volgens de laatste peilingen nog geen politieke aardverschuiving plaats. De VVD verliest één zetel ten opzichte van de verkiezingen in 2010 en komt uit op 30. De PvdA komt op 20 zetels uit en weet één zetel te winnen sinds de peiling vorige maand. De teloorgang van de arbeiderspartij startte echter al eerder, in 2010 kon de partij nog rekenen op 30 zetels. De rechts georiënteerde PVV profiteert vooralsnog niet van de economische onrust met 19 zetels (waren er 24). Op de linkerflank neemt de SP de plaats van de PvdA in, de socialistische partij is net als de VVD goed voor 30 zetels.

Als Europa iets niet kan gebruiken is het machthebbers die hun nieuwe politieke invloed aanwenden om zich te bewijzen. Iedere politicus heeft het recht zich kritisch uit te laten over al te straffe bezuinigingen en de invloed van Brussel. Om nieuwe onrust op de financiële markten te voorkomen, zal de politiek echter snel duidelijk moeten maken de Europese belangen in het oog te houden. Anders komen er bovenop de huidige bezuinigingen in Nederland, nog veel meer bezuinigingen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie