Nieuws

Kortlopende reisverzekering populair maar duur

Vakantiegeld vaker de spaarpot in

dinsdag 15 mei 2012
Kortlopende reisverzekering populair maar duur

Binnenkort wordt er zo'n twintig miljard euro aan vakantiegeld uitgekeerd. Wat doen we daar eigenlijk mee? Geven we dat echt allemaal uit aan vakantie? Hoewel een welkom extraatje in mei, zou ruim dertig procent van de Nederlanders liever zelf bepalen wanneer ze het vakantiegeld zouden ontvangen. Eén op de drie geeft aan vakantiegeld bij voorkeur in de winter al te willen ontvangen.

Schreven we vorige maand dat vakantie voor ons heilig is, nu blijkt dat over de vakantiegeldregeling best te praten valt.  Mogen we zelf een moment van betaling kiezen, dan blijken december en januari opvallend populair (totaal 35%). Dat blijkt uit onderzoek van financieel dienstverlener MoneYou. Reden hiervoor is dat veel mensen dan alvast hun zomervakantie boeken. Zij pikken dan niet alleen de vroegboekkorting mee, maar kunnen ook pijnloos de gehele reissom neerleggen. Daarnaast spelen natuurlijk de feestdagen een rol: voor veel huishoudens is wat extra geld dan meer dan welkom.

Steeds zuiniger op ons vakantiegeld
Vakantiegeld is van origine uiteraard bedoeld voor de vakantie. Toch gaat dat lang niet altijd op. Slechts 52% van de Nederlanders geeft het vakantiegeld binnen drie maanden uit aan vakantie. 75% doet dit binnen een jaar. Vorig jaar was dat respectievelijk 56% en 77%, we houden ons geld nu dus iets langer vast.

Een klein deel van de Nederlanders geeft het vakantiegeld uit aan andere grote kostenposten, zoals een verbouwing of het aflossen van schulden. Overigens zegt 12% van de Nederlanders het vakantiegeld helemaal niet uit te geven, maar juist te sparen. Vorig jaar was dit nog slechts 8%. Het lijkt erop dat we het vakantiegeld opzij zetten als buffer voor de toekomst. De toenemende onzekerheid over de economie slaat dus ook hier zijn slag.

Voorzichtigheid ook te zien binnen verzekeringsbranche
Toch zien verzekeraars dat er binnen de reiswereld het een en ander verschuift: er werden nog nooit zoveel doorlopende reisverzekeringen opgezegd als in 2011, terwijl we niet minder op vakantie gaan. Steeds meer mensen sluiten pas een verzekering af nadat de reis geboekt is. Een vreemde gewaarwording aangezien een doorlopende reisverzekering al snel voordeliger is dan een tijdelijke.
Uit het onderstaande voorbeeld blijkt dat een doorlopende reisverzekering het al wint wanneer de vakantieganger meer dan één keer op reis gaat.

Peter gaat dit jaar samen met zijn kinderen (11 en 14 jaar) twee keer op vakantie: twee weken Zuid-Frankrijk in de zomer en in de herfst nog een weekje Italië. Wat is hij kwijt aan de reisverzekering?

  • Als Peter kiest voor kortlopende reisverzekeringen, dan kost dat gemiddeld € 167,60 (zomervakantie à € 92,80 + herfstvakantie à € 74,80).
  • Kiest Peter voor een doorlopende reisverzekering, dan betaalt hij gemiddeld € 105,40 over heel 2012.


De kosten voor een doorlopende reisverzekering zijn lager dan de kosten voor twee kortlopende polissen. Bovendien zijn Peter en zijn zoons ook verzekerd als ze tussendoor nog eens spontaan een weekend weg gaan. Het voordeel wordt nog duidelijker als Peter besluit ook nog een weekje te gaan skiën. Wintersportdekking is een dure aangelegenheid, met name in kortlopende polissen zie je grote prijsverschillen.

Een kortlopende reisverzekering met wintersportdekking voor hemzelf en zijn twee kinderen kost Peter circa € 102,60. Zou hij zijn doorlopende reisverzekering hebben uitgebreid met wintersportdekking, dan betaalt hij in totaal een jaarpremie rond de € 115,40. De premie voor een kortlopende reisverzekering is in dit geval dus bijna net zo duur als een doorlopende reisverzekering voor een compleet jaar.

Annulering standaard?
Bovenstaand rekenvoorbeeld is overigens inclusief een annuleringsverzekering. Die worden namelijk steeds vaker afgesloten. Veelgehoorde redenen zijn de berichten over burgeroorlogen, politieke onrust, natuurrampen en onzekere arbeidsomstandigheden. Ook in geval van werkeloosheid kan de annuleringsverzekering namelijk uitkomst bieden. Blijkbaar houden we dit toch in ons achterhoofd bij het boeken van de volgende vakantie.

Hoewel een deel van de Nederlanders de vakantiegeldregeling graag anders in zou delen, blijken we stiekem wél erg te spreken over de eenmalige uitkering. Slechts één op de tien Nederlanders zou liever iedere maand een beetje extra salaris ontvangen. En dus breekt voor bijna iedereen eind deze maand een mooi moment aan. Wil je weten wat voor jou de voordeligste reis- en annuleringsverzekering is, vul dan onderstaande informatiekaart in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie