Nieuws

Hoe belangrijk is het weer voor de verzekering?

Sinds 2011 grote verschillen in caravanpolis

woensdag 30 mei 2012
Hoe belangrijk is het weer voor de verzekering?

Het aantal autoschades is in de eerste drie maanden van 2012 met 3 procent gedaald. Dat blijkt uit berekeningen van branche-organisatie Focwa. De daling in het aantal schadegevallen is volgens het onderzoek voornamelijk te danken aan de relatief milde winter. Hoewel Nederland qua koude dicht tegen een Elfstedentocht aan zat, was er in verhouding met eerdere jaren vooral minder sneeuwval. Minder sneeuw betekent minder glijpartijen en dus minder schade. Hoeveel invloed heeft het weer op de schadeverzekeringen? Kan de vlag uit en de premie weer omlaag?

Weersomstandigheden zijn uitermate belangrijk voor verzekeraars. Dat geldt voornamelijk voor twee verzekeringen: de polis voor motorvoertuigen en die voor het woonhuis. Omdat winterbanden in Nederland nog niet verplicht zijn, heeft sneeuwval en ijzel een grote invloed op het aantal schades. Het knelpunt zit hem dan vooral bij het parkeren. Op de openbare wegen is meestal voldoende zout gestrooid, maar bij het inparkeren gaat het mis. Omdat niet iedereen zo beschaafd is om een briefje achter te laten bij beschadigde auto's, krijgt ook het Waarborgfonds veel extra meldingen in de winter.

Huizen slecht bestand tegen hevige vorst
Op de woonhuisverzekering is sneeuwval veel minder van invloed. Sneeuwdruk op daken kan weliswaar lekkage veroorzaken, maar dat komt niet zo vaak voor dat het een significante kostenpost voor verzekeraars is. Hevige vorst daarentegen is wel funest. De extreme kou van begin februari zorgde voor veel kapotgevroren leidingen en daken. Probleem bij kapotgevroren leidingen is de hoge schadelast per geval. Om bij de leidingen in buitenmuren te komen, moet vaak gebroken worden. Een kostbare aangelegenheid.

Bovendien zorgt een waterschade als gevolg van vorst vaak voor veel gevolgschade. Denk aan vochtplekken op het plafond of kapot stucwerk. Vorstschade aan het dak wordt veelal pas zichtbaar als de vrieskou weer voorbij is. Daardoor is de kans groter dat het probleem te laat opgemerkt wordt en veel extra schade kan aanrichten  Ter voorkoming van schade is het uiteraard belangrijk om buitenkranen voor de winter invalt af te tappen. Niet-ingemetselde waterleidingen in onverwarmde ruimtes kunnen worden ingepakt met isolatiemateriaal. Daarbij is het verstandig om de thermostaat ook 's nachts niet lager te zetten dan 16 graden.

Hagel kwelgeest in de zomer
Helaas voor de verzekeraars betekent de milde winter die achter ons ligt niet direct dat de schadelast voor heel 2012 beperkt zal blijven. Een groot risico dat nog voor de boeg ligt, zijn de zomerse onweersbuien. Deze buien gaan vaak gepaard met hagel. Omdat het herstellen van hagelschade een zeer tijdrovend proces is, behoort deze vorm van schade tot de duurste vorm van weergerelateerde schades. Bovendien blijkt uit cijfers van het KNMI dat het aantal zware zomerse buien de afgelopen tien jaar fors is toegenomen.

Niet alleen auto's hebben veel van hagel te verduren. Ook caravans zijn zeer kwetsbaar voor deze vorm van neerslag. Vanwege het stijgende aantal zomerse hagelbuien besloten vorig jaar meerdere caravanverzekeraars hun polissen aan te passen. Sommigen verhoogden hun premie tot 15 procent. Andere verzekeraars haalden hagelschade uit de standaarddekking of verdubbelden het eigen risico bij hagelschade. Het is daarom ook bij caravanverzekeringen belangrijk de dekking goed af te zetten tegen de premie. Sinds 2011 zijn de verschillen alleen maar groter geworden.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie