Nieuws

Geef de titel maar aan Frankrijk

Hoe het EK de Eurozone redt

dinsdag 29 mei 2012
Geef de titel maar aan Frankrijk

Het feest moet nog losbarsten, maar de uitkomst van het EK voetbal staat eigenlijk al vast. De experts zijn er zeker van: we overhandigen de kampioenstitel het best aan Frankrijk. Hoewel geen onaardig team, zal menig kenner deze uitspraken in twijfel trekken. Het Franse team is zeker geen favoriet in de peilingen. Deze titeltoekenning is dan ook afkomstig van ABN AMRO, waar economen onderzochten wat het EK voor de Eurozone betekent. En uit economisch oogpunt zou een overwinning voor Les Bleus de beste uitslag zijn.

Er staat ons een mooie zomer te wachten. Met het EK voetbal en de Olympische spelen voor de deur kunnen sportliefhebbers hun hart ophalen. De winst van een grote titel betekent een kleine boost voor de economie: inwoners staan positiever tegenover hun land, het vertrouwen in de economie stijgt en mensen geven wat meer geld uit. En dat is nu net wat veel landen op dit moment goed kunnen gebruiken. Maar waarom zou uitgerekend Frankrijk dan moeten winnen?

Winst voor de kernlanden
Van de zestien deelnemers aan het EK, zitten er dertien in de EU en acht in de Eurozone. Als winst goed is voor de economie, dan zou het wenselijk zijn dat één van die acht landen uit de Eurozone er met de titel vandoor gaat: Nederland, Duitsland, Frankrijk, Portugal, Spanje, Italië, Griekenland of Ierland.

De laatste vijf landen zijn sterk geraakt door de eurocrisis en hebben te maken (gehad) met ondersteunende maatregelen. Daarentegen hebben Nederland, Duitsland en Frankrijk de crisis vooralsnog redelijk doorstaan. Om verdere 'besmetting' te voorkomen, acht ABN het belangrijk dat een van deze zogenaamde kernlanden de kampioenstitel mee naar huis neemt. Aangenomen dat EK-winst een vertrouwensimpuls geeft en in de wetenschap dat Frankrijk zich het dichtst bij de besmette landen bevindt, benoemden de economen Frankrijk tot ideale winnaar.

Spanje en Duitsland grootste kanshebbers
Winst voor Frankrijk mag dan positief zijn voor de economie, voetballiefhebbers denken er anders over. Voor 32% van de Europeanen is Spanje de grootste kanshebber, met Duitsland (20%) als runner-up. Slechts een schamele 7% van hen vermoedt dat Nederland de beker mee naar huis neemt, zo blijkt uit onderzoek van ING.

Wij zien dat zelf toch anders. Maar liefst 22% van de Nederlanders voorspelt Oranje als kampioen. De andere grote kanshebbers zijn wat ons betreft Duitsland (39%) en Spanje (20%). Bovendien voorziet 39% een finale tussen Nederland en Duitsland. 

Nederlandse overwinning 500 miljoen waard
Voetbal is van jongs af aan veruit de populairste sport in ons land. Met een EK of WK zijn dan ook grote bedragen gemoeid. De verkoop van televisies stijgt met gemiddeld twintig procent, onze gezamenlijke bierconsumptie schiet door het plafond en we barbecueën er op los. Bovendien mogen we graag een gokje wagen: één op de vijf Nederlanders doet mee aan een pooltje en legt gemiddeld 15 euro in. Opgeteld gaat er zo binnen Nederland zo'n € 40 miljoen om in weddenschappen rondom het EK.

Toch blijken we niet bijzonder veel over te hebben voor een Oranje overwinning. De titel is ons opgeteld weliswaar ruim € 500 miljoen euro waard, maar slechts één op de vijf Nederlanders zou er daadwerkelijk een geldbedrag tegenover willen zetten. Gemiddeld komen we uit op een bedrag van € 39 per persoon. Binnen Europa bezetten we zo een magere elfde plaats, onze concurrenten hebben per persoon gemiddeld € 98 voor de overwinning over. De Ieren spannen de kroon met bijna driehonderd euro per persoon. De Fransen bevinden zich overigens in de middenmoot, zij staan met bijna honderd euro per persoon op de achtste plaats.

Hoewel een grote positieve happening altijd goed is voor de economie, zal de toekomst van Frankrijk (en zeker die van Europa) er niet om spannen. Herinnert u zich nog wie twee jaar geleden het WK won? Ondanks die overwinning, nog een stap groter dan het EK, doet Spanje nu verwoede pogingen overeind te blijven. Dat namen ze bij de ABN mee in hun bevindingen: "Als je economie niet op orde is, dan helpt het winnen van een EK niet meer", aldus een van de onderzoekers. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie