Nieuws

Aandelen kwakkelen, rente omlaag

Europese Commissie geeft visie op Eurocrisis

vrijdag 11 mei 2012
Aandelen kwakkelen, rente omlaag

De Europese Commissie is somber over de situatie in Europa, maar ziet wel tekenen van herstel. In de update waarin de commissie haar verwachtingen schetst,  staan enkele punten die een herstel van de Europese economie in de weg kunnen staan. Een verdere achteruitgang in met name Spanje en Portugal is op dit moment de meest acute dreiging. Ook een stijging van de olieprijzen noemt de commissie als gevaar. Weinig verrassend is dat Europa haar hoop vestigt op Duitsland. Wanneer de Duitsers inderdaad in staat zijn om de economie aan te praat te houden, zal dit ook in Nederland een stimulans geven.

De Europese Commissie gaat er vanuit dat de economie in Europa dit jaar met 0,30 procent krimpt. Kortom, de totale uitgaven aan diensten en  producten nemen in deze periode af. Voor 2013 zijn de vooruitzichten positiever en wordt een groei van 1 procent voorzien.

Spanje blijft een probleem
Spanje blijft op de radar van zowel politici als beleggers. Uiteraard geldt dit ook voor Griekenland, maar bij een eventueel faillissement van Spanje zijn de gevolgen nog desastreuzer. Dat komt met name door de omvang van de Spaanse economie. De beraamde groei in 2013 geldt niet voor de Spanjaarden, zo stelt de Europese Commissie. Spanje heeft met Europa afspraken gemaakt over het begrotingstekort. Dit moet terug worden gebracht naar 5,3 procent in 2012. Men houdt er nu al rekening mee dat deze doelstelling niet gehaald wordt. Het is interessant om te zien hoe de Europese Commissie daar op zal reageren. Zeker nu ook Nederland wordt gesommeerd zich aan een begrotingstekort van  drie procent te houden.

Aandelen kwakkelen, rente omlaag
De bevindingen van de Europese Commissie komen voor beleggers niet als een grote verrassing. Een grote schrikreactie blijft dan ook uit. De Nederlandse aandelenbeurs (AEX) blijft al enige tijd rond de 300 punten hangen. Beleggers wachten tussen hoop en vrees af op nieuws dat ze een richting op kan sturen.

De ontwikkelingen in Europa zijn wel merkbaar aan de rentestanden. De rente op Nederlandse staatsobligaties is in de afgelopen dagen gedaald naar 2,10 procent. Dit is nipt boven de 2,07 procent, de stand die op 15 oktober 2011 september bereikt werd (het laagste niveau sinds de start van de meting in 1540). De lagere rente is goed nieuws voor de Nederlandse overheid. Een staatsobligatie is een lening aan de overheid, die minder kosten maakt naarmate de rente op daalt. De rentedaling is toe te schrijven aan toenemende onrust over landen als Spanje en Portugal. Geld uitlenen aan deze zuidelijke landen is risicovoller en investeerders lenen hun geld hierdoor liever uit aan de Nederlandse overheid. Niet alleen de overheid kan hier overigens van profiteren. Hypotheken met een rentevast termijn van 10 jaar of langer zijn gelieerd aan de rente op staatsobligaties. De crisis levert in dat geval een voordeel op voor huiseigenaren, vooropgesteld dat banken de rentedaling ook daadwerkelijk doorvoeren in hun tarieven.

Olieprijs past zich aan 
De olieprijs kan een eventueel herstel in de kiem smoren. Wanneer de prijs stijgt, wordt het voor veel bedrijven duurder om producten te fabriceren. Ook de kosten voor het transport stijgen. Dit heeft tot gevolg dat de ondernemingswinsten dalen waardoor minder geïnvesteerd kan worden. Een meer dan reëel gevaar. De olieprijs is grofweg afhankelijk van twee factoren. Enerzijds bepaalt het aanbod de prijs. Op dit gebied is het goede nieuws dat de Opec, een samenwerkingsverband van landen die veel olie produceren, recent aangaf meer olie aan te bieden om een te hoge prijs te voorkomen. De andere factor is de vraag. Zeker wanneer de crisis in Europa verergert, daalt de vraag naar olie. Bij een dalende vraag wordt de prijs van olie automatisch in bedwang gehouden. Hoewel op langere termijn de olieprijs zeker weer zal stijgen, is op dit moment de crisis bij overheden een veel groter probleem.

De Grieken en Spanjaarden blijven de stemming in Europa bepalen. De winst van Hollande in Frankrijk is al wat naar de achtergrond verdwenen. De toezichthouders wringen zich in allerlei bochten om overheden te motiveren zich aan bezuinigingsafspraken te houden. De burgers van diezelfde landen geven hun stem juist steeds meer aan partijen die daar deels vanaf willen. Een moeizame voedingsbodem voor economisch herstel.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie