Nieuws

Aandelen in de uitverkoop

Met het vakantiegeld de beurs op?

vrijdag 25 mei 2012
Aandelen in de uitverkoop

Wie zijn geld uitleent aan de Nederlandse overheid, ontvangt hiervoor nog geen twee procent aan rente. Dit is het rendement van een zogenoemde staatsobligatie met een looptijd van tien jaar. Investeren in aandelen levert met vier procent per jaar beduidend meer op. Deze vier procent is het deel van de winst dat ondernemingen uit de AEX uitkeren aan beleggers, zo becijferde het Financieele Dagblad. In de afgelopen 20 jaar was het verschil in rendement tussen obligaties en aandelen niet zo groot. Tijd om van het vakantiegeld aandelen te kopen?

Dat beleggen in aandelen van ondernemingen risico loopt, is in de afgelopen jaren wel bewezen. Na de crisis in de VS zagen beleggers aandelen langzaam weer uit het dal kruipen. Totdat problemen in Europa opnieuw paniek teweegbrachten en aandelen weer massaal van de hand werden gedaan.

Winst van bedrijven naar beleggers
Het is gebruikelijk dat ondernemingen op de beurs een deel van de winst 'schenken' aan beleggers. Het zogenaamde dividend maakt het aantrekkelijker om in de ondernemingen te investeren en is een middel om de interesse van beleggers langer vast te houden. De hoogte van het dividend wordt berekend aan de hand van de koers (waarde) van het aandeel. Stel dat het aandeel KPN tien euro kost en het telefoonbedrijf dat jaar 0,50 eurocent per aandeel uitkeert als dividend. Het dividendpercentage bedraagt dan 5 procent.

Hoogste dividend sinds jaren
In verhouding tot het rentedement dat een lening aan de staat oplevert, zijn aandelen in de afgelopen twintig jaar niet zo voordelig geweest. Kortom, het lijkt de ideale gelegenheid om te profiteren van de 'uitverkoop'. Dat beleggers vooral Europese aandelen links laten liggen komt echter door de grote en aanhoudende onzekerheid. Er wordt al druk gespeculeerd over het moment dat de Grieken de EU verlaten. Verder luidde Spanje recent nogmaals nadrukkelijk de noodklok en maken beleggers zich nog steeds zorgen over Italië. De hoge winstuitkering van ondernemingen weegt voor beleggers op dit moment niet op tegen het risico op een daling van de aandelenkoersen door de eurocrisis.

Bedrijven met een hoge winstuitkering
Bijvoorbeeld het aandeel Shell staat bekend als een aandeel met een aantrekkelijk dividend en een redelijk stabiele koers. Stel dat je op dit moment aandelen Shell koopt, die vervolgens  binnen één jaar 4 procent in waarde dalen. In dat geval wordt deze daling gecompenseerd door het dividend dat naar verwachting boven de 4 procent uitkomt. Het is overigens niet zo dat aandelen met een hoog dividend per definitie de beste investering vormen. Belangrijk is de overweging of het bedrijf ook voor de toekomst een verantwoorde belegging is.
Onderstaand de bedrijven uit de AEX die volgens de laatste cijfers het meest aan dividend uitkeren.

BAM Groep                   9,26 %
KPN                             6,72 %
Wereldhave                   6,59 %
Corio                            5,52 %
Unibail-Rodamco           4,75 %
Royal Dutch Shell         4,60 %
Reed Elsevier               4,29 %
Wolters Kluwer             4,13 %
Philips                         3,50 %
Unilever                        3,47 %

Wie handelt volgens oude beurswijsheden, koopt aandelen op het moment dat anderen daar geen brood in zien. Door de geringe vraag zijn de aandelen op dat moment namelijk scherp geprijsd. Echter, er is niet voor niets uitverkoop en een verdere daling ligt voor de hand bij een daadwerkelijk vertrek van de Grieken. De keerzijde is dat een spaarrekening, of lening aan de overheid, weinig oplevert. Tegenover het risico bij aandelen staat ook de kans op een hoger rendement. Al is een lange adem hierbij een vereiste.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie