Nieuws

Aandeel Facebook kopen? Niet in Nederland!

Zo kom je in bezit van de 'Social Stocks'!

dinsdag 8 mei 2012
Aandeel Facebook kopen? Niet in Nederland!

Er is veel over te doen, volgens de laatste berichten gaat Facebook op 18 mei naar de beurs. Dit houdt in dat vanaf dat moment bij nagenoeg iedere bank aandelen Facebook gekocht en verkocht kunnen worden. Het is ook mogelijk om voor deze datum in te schrijven. In dat geval ontvangt de belegger aandelen tegen een vooraf bepaalde prijs. Interessant voor beleggers die van een gokje houden. Echter, bij een goede Hollandse bank kun je helemaal geen aandelen Facebook kopen.

Het is nog niet duidelijk wat de introductieprijs van aandelen Facebook wordt. Dit bedrag bepaalt Facebook in samenwerking met enkele banken. Het wordt in ieder geval een bedrag tussen de 28 en 35 dollar. In totaal kan de waarde van alle aandelen bij elkaar hiermee oplopen tot 95 miljard dollar (72,4 miljard euro).  

Nederlandse banken gepasseerd  
Wanneer een Nederlands bedrijf naar de beurs gaat, kun je als belegger vooraf inschrijven zodat je de aandelen al in handen hebt voordat ze daadwerkelijk op de beurs te koop zijn. In het geval van Facebook kan dit een interessante optie zijn. De grote hype rondom Facebook doet vermoeden dat de koersen van de aandelen stijgen wanneer deze voor iedereen beschikbaar worden. Het probleem is echter dat bij Nederlandse banken inschrijven voor aandelen Facebook niet mogelijk is. Wegwijs informeerde bij zowel Rabobank, ING en ABN Amro als bij specialistische beleggingsbanken als Alex en Binck. Geen van de aanbieders biedt de mogelijkheid.  

Waarom? Nederlandse banken worden genegeerd. Ze zijn niet nodig zijn om de beursgang tot een succes te maken. Verder speelt ook de Amerikaanse wetgeving een rol. 

Waar dan wel?
Hoe kom je dan toch in het bezit van die gewilde 'Social Stocks'? Via een Amerikaanse bank. De grotere banken zijn geen aantrekkelijke optie. Het openen van een rekening duurt daar te lang. Een alternatief is een beleggingsbank, gericht op online beleggen. eTrade (etrade.com) bijvoorbeeld; een internationale beleggingsbank waar je ook als Nederlander terecht kunt voor inschrijving voor aandelen Facebook. De tarieven die de bank rekent zijn vergelijkbaar of zelfs lager dan die van Nederlandse beleggingsbanken. 

Wel is het zaak om snel te handelen, aangezien ook bij eTrade voor het openen van de rekening formulieren opgestuurd moeten worden. Naast de reguliere aanmelding staat op de website ook een formulier dat de rekeninghouder vrijwaart van Amerikaanse belasting

Is het verstandig? 
In een eerder artikel ging Wegwijs dieper in op investeren in aandelen Facebook. Zoals gesteld kan het een snelle winst opleveren.  Net als tijdens de internetbubbel zijn beleggers bereid om veel te betalen voor een onderneming als Facebook. De hype die ontstaat, haalt steeds meer beleggers over de streep om ook in te stappen en resulteert in stijgende koersen. De keerzijde van de medaille is dat Facebook ook in de toekomst veel winst moet maken om aan de hooggespannen verwachtingen te kunnen voldoen.

De beleggers dienen zich naast de kansen bewust te zijn van het risico. In Nederland kan bijvoorbeeld de Telegraaf daar goed over meepraten. Na de dure aankoop van Hyves vond een leegloop plaats van gebruikers die en masse verhuisden naar … Facebook.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie