Nieuws

Zo ziet onze zomervakantie eruit

Voor het eerst sinds jaren tachtig minder op vakantie

donderdag 12 april 2012
Zo ziet onze zomervakantie eruit

Half april. De tijd dat we onze vakantieplannen maken en delen met onze vrienden en familie. Op dit moment doen we dat vaker vanuit huis dan vanuit het huisje op het bungalowpark. Daar bezuinigen we op dit moment op. Bovendien gaan we dit jaar - voor het eerst overigens sinds de jaren tachtig - minder weg. Maar dat we op vakantie gaan, is een zekerheid. Waar gaan we heen, wat gaan we doen en hoe lang blijven we?

We gaan graag en veel op vakantie. Het aantal vakantiedagen van gemiddeld 25 lijkt internationaal gezien veel. In Europa zijn er echter diverse landen met nog meer vakantie. In die 25 dagen reizen we graag, maar minder dan voorheen. Dat onderzocht het Nederlands Bureau voor Toerisme (NBTC-NIPO). Voor komende zomer zijn er ruim een half miljoen minder vakantieplannen dan in 2011 en maar 68% van de Nederlanders kiest voor een lange zomervakantie (minimaal een week) terwijl dat vorig jaar nog 71% en in 2009 zelfs 73% was.

Het is voor het eerst sinds de jaren tachtig dat het aantal vakantieplannen daalt. Toch geven vier op de vijf Nederlanders aan dit jaar minstens één keer de koffers te pakken. Crisis of geen crisis, vakantie blijft een heilig huisje. We willen best wat korter, minder ver, minder vaak of minder luxe op vakantie, als we maar wel weg kunnen.

Liefst drie keer per jaar op pad
Nog niet zo lang geleden was een 's zomerse kampeervakantie à vijf weken in Zuid-Frankrijk gebruikelijk. Tegenwoordig kiezen we voor meerdere, kortere vakanties. Op wintersport in de krokusvakantie, in de zomer een week of twee naar het zuiden, een mooie stedentrip in de herfst en tussendoor nog een weekendje weg: dit beeld is geen uitzondering meer. Sterker nog, de helft van ons vindt drie vakanties per jaar heel normaal.

Buitenlandse reis is vier keer zo duur
Vorig jaar ging 82% van de Nederlanders ten minste één keer op vakantie. Op in totaal 36 miljoen vakanties gaven we ruim 15 miljard uit, gemiddeld € 1.097 per persoon. Het aantal vakanties binnen en buiten Nederland ontloopt elkaar niet veel, toch geven we in het buitenland ruim vier keer zoveel geld uit. Voor een vakantie in eigen land leggen we gemiddeld € 157 neer, terwijl we tijdens een reis in het buitenland € 663 betalen.

De populairste vakantiebestemmingen binnen Europa

 1. Duitsland (3,2 miljoen)
 2. Frankrijk (2,9 miljoen)
 3. België (2 miljoen)
 4. Spanje (1,6 miljoen)
 5. Oostenrijk (1,2 miljoen)

 
Andere Europese landen zijn samen goed voor nog eens 4,7 miljoen vakanties en daarnaast boeken we nog ruim 2,8 miljoen intercontinentale reizen.

Goed verzekerd op pad
Als voorzichtige Nederlanders gaan we relatief goed verzekerd op vakantie. Bijna 90% regelt een reisverzekering en zo'n 60% van de vakanties is verzekerd via een annuleringsverzekering. Dat 10% van de mensen er overigens voor kiest om onverzekerd op vakantie te gaan, blijft bijzonder. De premie van deze verzekering is relatief laag en een vakantieschade al snel hoog.

Trek je er meerdere malen per jaar op uit, dan is een doorlopende reis- en annuleringsverzekering voordeliger dan de optelsom van kortlopende vakantiepolissen. Een doorsnee reisverzekering met werelddekking heb je al vanaf € 75 per jaar. Maar let op, wegens fraudegevoeligheid kent de reispolis ook duidelijke uitzonderingen. Veel verzekeraars rekenen eigen risico, stellen gebruik van een kluisje verplicht of keren enkel de dagwaarde van je gestolen camera uit. Lees dus goed de voorwaarden. Jaarlijks claimt zo'n 5% van de verzekerden schade, met een gemiddelde waarde van € 700 per geval.

De meest geclaimde bagage

 1. Smartphone / Mobiele telefoon (15%)
 2. Fotocamera (14%)
 3. Koffer / tas (10%)
 4. Bril (9%)
 5. Kleding (7%)
 6. Portemonnee met inhoud (7%)
 7. Zonnebril (6%)
 8. Sieraden / horloge (6%)
 9. Reisdocumenten / rijbewijs (5%)
 10. MP3 speler / iPod (4%)

 
Volgens NBTC-NIPO blijft het aantal vakanties in eigen land dit jaar ongeveer gelijk. We zullen iets minder in het buitenland verblijven, vooral de verre reizen worden geschrapt. Landen als Duitsland, Frankrijk en Spanje blijven onverminderd populair. Voor meer informatie over de voordeligste reisverzekering, gebruik je de onderstaande informatiekaart.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

 1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
 2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
 3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie