Nieuws

Woningprijs schiet door langjarige nullijn

Nieuw dieptepunt woningmarkt

vrijdag 13 april 2012
Woningprijs schiet door langjarige nullijn

"Juist nu hoeft een 2e huis geen droom te blijven". Deze boodschap predikt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) in de laatste  nieuwe advertentiecampagne. Het is niet te hopen dat de vereniging daadwerkelijk rekent op een massale toestroom van mensen die een tweede woning kopen. In de huidige woningmarkt is de aankoop van één woning voor velen al een probleem, laat staan dat het financiële risico van een extra hypotheekverplichting wordt aangegaan. Cijfers van dezelfde vereniging tonen aan dat er een nieuw dieptepunt bereikt is op de woningmarkt.

Recent rapporteerde de NVM de verkoopresultaten van haar makelaars. Schraalhans is keukenmeester bij de makelaars, het eerste kwartaal was het slechtste sinds het uitbreken van de crisis in 2008. Ook voor huiseigenaren bevat het rapport weinig hoopgevende informatie. De gemiddelde woningprijs daalde fors en verkopers wachten steeds langer op de verlossende koper: gemiddeld 159 dagen, aldus de NVM zelf.

Woningprijs 5,8 procent lager
De gemiddelde verkoopprijs van een door een NVM-makelaar verkochte woning bedroeg in het eerste kwartaal € 214.000. Een daling van 5,8 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Een schrikbarend resultaat, dat nog slechter is dan de al sombere voorspellingen van diverse marktdeskundigen. Verder terugkijken is al helemaal niet goed voor het vertrouwen. In augustus 2008, de hoogtijdagen voor de crisis, meldde de NVM nog een gemiddelde prijs van € 258.000.

Prijs knalt door de nullijn
Wegwijs berekende eerder al dat de woningprijzen in het eerste kwartaal historisch gezien met € 230.000 op een realistisch prijsniveau zouden liggen. In de huidige situatie duikt de prijs onder die zogenaamde historische nullijn, die al in januari van dit jaar werd bereikt. Die nullijn is een belangrijk gegeven. Zodra de prijs te ver door deze barrière heen schiet, ontstaat er een tegendruk, gelijk aan een bal die met kracht in het water wordt gegooid. Dit moment komt in zicht wanneer kopers weer de markt op durven. Meer hierover lees je in de editie van Wegwijs Magazine die deze week is verschenen.

Overigens heeft de NMV niet de hele markt in handen en liggen de woningprijzen van NVM doorgaans enkele procenten onder het gemiddelde dat het Kadaster meldt. De cijfers van het Kadaster bestrijken wel de hele woningmarkt, maar lopen zo'n vier maanden achter op de werkelijke situatie. In februari meldde deze organisatie een gemiddelde prijs van € 237.464.

Nieuw dieptepunt aantal verkopen
De NVM dacht voor het eerste kwartaal van dit jaar dat het eigenlijk niet erger kon. Met 90.000 woningverkopen per jaar leek voor de aangesloten makelaars een ondergrens te zijn bereikt. De grens is inmiddels naar beneden aangepast naar een nieuw dieptepunt van 85.915 verkopen op jaarbasis. In het eerste kwartaal van 2012 daalde de verkopen verder, wat de NVM vooral wijt aan de moeizame hypotheekverstrekking aan starters.

Dralende politici 
Terwijl de woningmarkt steeds verder wegzakt, is de politiek druk bezig de bezuinigingsagenda verder aan te scherpen. De woningmarkt snakt nog steeds naar duidelijkheid. Eerder aangekondigde maatregelen om de hypotheekverstrekking te versoepelen lopen vooralsnog op niets uit.

Ook blijft rond de hypotheekrenteaftrek een mistige waas van onduidelijkheid hangen. Het is niet zo dat met een helder beleid de woningmarkt van de een op de andere dag in een versnelling schiet. Anderzijds daalt het vertrouwen onder mogelijke kopers alleen maar verder door het  voortdurende politieke getouwtrek. Met grote belangstelling wordt dan ook gekeken naar de ontwikkelingen in het Catshuis.

Ook Wegwijs werd verrast door het lage aantal verkopen door NVM-makelaars. Aan het aantal potentiële kopers ligt het niet. Dat aantal stijgt met de dag door alle uitgestelde koopbeslissingen. Het vertrouwen is dermate laag dat ook een lagere prijs nauwelijks kopers over de streep trekt. De NVM spoort kopers niet voor het eerst aan om realistisch te prijzen. Of een voortdurende prijserosie het wint van wankel vertrouwen en moeizame hypotheekverstrekking is echter zeer de vraag.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie