Nieuws

Wat u wilt weten over belastingvrij schenken

Fiscale trucs schelen duizenden euro’s

woensdag 25 april 2012
Wat u wilt weten over belastingvrij schenken

Stel, u heeft een behoorlijk reserve opgebouwd en daarnaast ook nog ruim voldoende achter de hand om lekker van te leven. Wat doet u met het geld dat achterblijft? Of geeft u daar liever al invulling aan tijdens uw leven? Uiteraard beslist u hier zelf over. Maar het loont absoluut om een deel van de erfenis al tijdens uw leven weg te geven. Het voordeel loopt al snel op tot duizenden euro's. Bijvoorbeeld kunt u uw kinderen of kleinkinderen financieel ondersteunen bij het kopen van een huis of ze jaarlijks wat extra geven. Wat zijn de fiscale mogelijkheden? Wegwijs zocht het uit.

De meeste erfenissen en schenkingen komen bij de kinderen terecht. Daar zullen we in dit geval dan ook op focussen.  De belastingdienst rekent verschillende tarieven en vrijstellingen, afhankelijk van de relatie tussen gever en ontvanger. Meer informatie over tarieven en vrijstellingen voor (achter)kleinkinderen en andere ontvangers vindt u bij de Belastingdienst.

Verschillen tussen erven en schenken
Zodra vermogen van eigenaar wisselt steekt de belastingdienst enthousiast de hand uit. De tarieven voor erf- en schenkbelasting zijn in principe gelijk: van bedragen tot € 118.709 verdwijnt 10% per direct in de staatskas, voor hogere bedragen is dat zelfs 20%. Toch zitten er fikse verschillen in de fiscale afhandeling, en dat zit 'm in de vrijstellingen. Voor erfenissen geldt een belastingvrij bedrag van € 19.114, terwijl dat bedrag voor schenkingen veel hoger is.

Eenmalige en jaarlijkse giften
U kunt uw kinderen jaarlijks € 5.030,- belastingvrij schenken. Daarnaast mag u eenmalig € 24.144,- schenken aan kinderen tussen 18 en 35 jaar. Die vrijstelling kan bovendien oplopen tot € 50.300 wanneer het bedrag gebruikt wordt ter financiering van een koopwoning of buitengewoon dure studie.

Ter illustratie, twee voorbeelden:

Voorbeeld 1
Jaap en Marja hebben een behoorlijk reserve opgebouwd en willen hun kinderen daar graag in laten delen. Zij schenken hun twee zoons ieder € 60.000. Wat betalen zij aan schenkbelasting?

  • Erik (27) is net bezig met de aankoop van zijn eerste huis en heeft recht op een vrijstelling van € 50.300,-. Over het resterende bedrag betaalt hij 10% schenkbelasting, ofwel € 970,-.
  • Martijn (23) heeft recht op een eenmalig verhoogde vrijstelling van € 24.144,-. Over de rest van de schenking betaalt hij 10% schenkbelasting, à € 3.585,60.

In overleg kan dit gezin overwegen de schenking aan Martijn uit te stellen tot hij toe is aan zijn eerste koophuis, zodat hij net als Erik nog geen duizend euro belasting betaalt. Een andere mogelijkheid: Jaap en Marja schenken eerst € 55.330,- (eenmalig verhoogde vrijstelling + jaarlijkse vrijstelling) en het volgende jaar de resterende € 4.670,-. De zoons komen zo in geen enkel jaar boven de vrijstelling uit en betalen dus totaal geen belasting.

Voorbeeld 2
Ook Peter en Karin schenken een deel van hun vermogen aan hun drie kinderen. De kinderen ontvangen ieder € 15.000,-. Wat betalen zij aan schenkbelasting?

  • Marloes (33) heeft recht op de eenmalig verhoogde vrijstelling van € 24.144,-. De schenking valt volledig binnen dit bedrag, dus Marloes betaalt geen belasting over de gift.
  • Sandra (36) kan gezien haar leeftijd geen gebruik maken van de eenmalig verhoogde vrijstelling. Ze heeft wel recht op de jaarlijkse vrijstelling van € 5.030 en betaalt over het overige bedrag 10% schenkbelasting, te weten € 950,30. Om dat ter vermijden kunnen Peter en Karin de schenking aan Sandra verspreiden over drie jaar. Ze betaalt dan geen schenkbelasting over het bedrag.
  • Ook Leon (38) is te oud voor de eenmalig verhoogde vrijstelling. Maar zijn vrouw is echter vijf jaar jonger. Daardoor mogen ze toch gebruikmaken van deze regeling. Net als Marloes betalen Leon en zijn vrouw geen belasting over de gift.

Wie draagt de belasting af?
De schenkbelasting wordt betaald door de ontvanger. U kunt er als gever voor kiezen de belasting zelf te betalen, we noemen dat 'vrij van recht' schenken. Let u er dan wel op dat de geschonken belasting óók als gift telt, waardoor de te betalen belasting iets toeneemt.

Laat vastleggen voor wie de schenking bedoeld is
Misschien vindt u het belangrijk dat het geschonken bedrag eigendom blijft van uw kind. In dat geval kunt u vast laten voor wie de schenking precies bedoeld is. Mochten uw kind en diens partner uit elkaar gaan, dan kan de partner geen aanspraak maken op het geschonken bedrag. Dit geldt ook wanneer met een deel van de schenking in een koophuis gestoken is: deze investering blijft dan eigendom van uw kind.

Schenken op papier
Bent u (nog) niet in staat het te schenken bedrag daadwerkelijk over te maken, of heeft u liever dat de ontvanger nog geen gebruik kan maken van de schenking? Dan is schenken op papier een mooie optie. U doet dan geen uitbetaling, maar u laat wel vastleggen dat u de ontvanger een bepaald bedrag schuldig bent. Zo omzeilt u de erfbelasting, maar houdt u het geld zelf in beheer.

Let er wel op dat u als schenker jaarlijks 6% rente betaalt aan de ontvanger, over het schuldig erkende bedrag. Doet u dit niet, dan draait de Belastingdienst de overeenkomst alsnog terug.

Het is zeker de moeite waard hier eens voor te gaan zitten, voor de ontvanger kunnen er fikse verschillen zitten tussen een schenking en een erfenis. En wat is er mooier dan zelf kunnen zien hoe uw kinderen genieten van uw schenking? Wilt u meer weten over fiscaal voordelig schenken, of een schenkingsplan opstellen, vul dan onderstaande informatiekaart in. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie